REGIO – In het Noordhollands Duinreservaat loopt het aantal konijnen al jaren terug. Dit is zorgwekkend omdat konijnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de duinen. Aan duinbezoekers wordt daarom gevraagd deze dieren niet te verstoren.

Al 30 jaar telt PWN de konijnen in het duingebied. “De afgelopen jaren hebben we de aantallen dramatisch terug zien lopen”, vertelt boswachter Veronique van Meurs. “Deze afname werd vooral veroorzaakt door de uitbraak van verschillende virusziektes, maar ook door de verruiging van het duinterrein.

“We zijn dan ook erg geschrokken toen een van onze boswachters onlangs een konijn aantrof in een strik achter Zwanenvlak Oost ten noorden van Egmond aan Zee. De uitdrukking Bij de beesten af is hier volledig op zijn plaats.

We proberen er alles aan te doen om onze favoriete grazertjes terug te krijgen en dan wordt één van de laatste der Mohikanen gedood. Natuurlijk handhaven we op stroperij, maar voor het konijn is het dan al te laat. En elk levend konijn kan een bijdrage leveren aan een gezondere en grotere populatie”.

Het konijn is een van de belangrijkste duingrazers. Het dier gaat verruiging van de vegetatie tegen, en zorgt met zijn graafgedrag voor lokale verstuivingen en dynamiek. Het ecosysteem in het duingebied blijft daardoor in evenwicht.

Sinds dit voorval controleren we extra scherp op verdachte activiteiten. U als duinbezoeker kunt een bijdrage leveren door de dieren niet te verstoren en zaken die mogelijk duiden op stroperij te melden aan de boswachter. U kunt dit doen via 023-5413333 of info@pwn.nl.”