SCHOORL – Het meer open maken van de duinen bij Schoorl door bomen te kappen kan ervoor zorgen dat de wind de schadelijke stof PFAS verder landinwaarts verspreidt. Dat laat bestuurslid Jan Engelbregt van de Duinstichting desgevraagd weten aan RTV80.

Eind vorige maand werd de aanwezigheid van PFAS in de duinen langs de Noord-Hollandse kust, waaronder Schoorl, duidelijk nadat onderzoek hiertoe had plaatsgevonden. Engelbregt noemt het lastig terug te vinden waar de hogere belasting van PFAS in de duinen bij Schoorl vandaan komt. Maar zeer waarschijnlijk is de stof met de wind aangevoerd vanuit zee, laat hij weten. “PFAS is jarenlang in grote hoeveelheden geloosd in onze rivieren. Door Chemours (Dupont) op de Maas en door 3M op de Westerschelde. Door de rivieren wordt het PFAS meegenomen naar zee. De Warme Golfstroom neemt het mee naar het noorden en de wind verplaatst het weer terug naar het land. In de duinen slaat het neer op plekken waar de windsnelheid wordt vertraagd.” Onlangs liet toxicoloog Jacob de Boer in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels weten dat PFAS zich over de hele wereld heeft verspreid, ook in het oceaanwater en in de Noordzee. Volgens hem kan de PFAS-vervuiling zelfs afkomstig zijn van andere continenten.

‘Kwalijk voor de natuur’

Engelbregt van de Duinstichting noemt PFAS een riskante stof, maar voegt hieraan toe dat “de concentraties ter plaatse van het meetpunt in Schoorl laag zijn.” Volgens het bestuurslid van de Duinstichting ligt het meetpunt in de Schoorlse duinen vijfhonderd meter verwijderd van zee. Volgens hem lijkt het logisch dat de concentratie PFAS ten westen van het meetpunt, dus dichter bij zee, hoger is. “Die zou dan boven de ‘aanvaardbare’ norm kunnen komen. Dat zou zeer kwalijk zijn voor de natuur.” Engelbregt noemt de verspreiding van PFAS vanuit zee naar het duingebied een goede extra reden om van bomenkap in de Schoorlse duinen af te zien. “De kans is dan groter dat de stof in moestuintjes terechtkomt en dat omwonenden de stof inademen.”

(Foto: Duinstichting)