EGMOND AAN DEN HOEF – Het bedrijf E-Fiber heeft dinsdag een wijkcentrale voor toekomstig glasvezelsignaal (een zogenoemde ‘PoP’) neergezet langs de Tijdverdrijfslaan in Egmond aan den Hoef. Via deze wijkcentrale kunnenalle adressen in Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen op glasvezel worden aangesloten.

De wijkcentrale is met een grote hijskraan neergezet. Het is een gebouwtje van vijf bij 2,5 meter en is ongeveer 2,5 meter hoog. De pop krijgt het signaal binnen vanuit de centrale in Bergen die is te vinden nabij de rotonde aan de Bergerweg. Deze pop in Bergen verzorgt eveneens het signaal voor adressen met glasvezelabonnementen in een deel van Bergen. In een tweede deel van Bergen en Bergen aan Zee en Schoorl komen extra PoP’s. En ook voor de inwoners van Egmond aan Zee zet E-Fiber binnenkort een aparte PoP neer die het glasvezelsignaal voor de ‘Derpers’ verzorgt.

Stapsgewijze aanleg

Egmond aan den Hoef heeft ongeveer 1300 adressen, Egmond-Binnen 1000 en Egmond aan Zee circa 2300. Bergen heeft 5500 potentiële aansluitingen en Schoorl, Groet en Camperduin samen 2900 aansluitingen. Per PoP kunnen maximaal 3600 adressen worden aangesloten. De komende tijd wordt iedereen die dit wil, aangesloten op glasvezel. Dat gebeurt stapsgewijs, buurt na buurt, straat na straat. Om meer te weten te komen over glasvezel, de providers die dit aanbieden en de abonnementen organiseerde E-Fiber onlangs diverse markten in de Egmonden en Bergen.

Keuze voor meerdere internetaanbieders

Vincent Dekker van Bergen Breedband, een organisatie die zich al jaren sterk maakt voor glasvezel in de gemeente Bergen, reageert verheugd op de plaatsing van de wijkcentrale in Egmond aan den Hoef. Hij verwacht dat de eerste inwoners van dit dorp al binnen een paar maanden kunnen profiteren van hun glasvezelaansluiting. Dekker benadrukt dat E-Fiber het netwerk exact aanlegt op de manier waarop Bergen Breedband dit zou willen.

“Iedere woning krijgt twee vezels die rechtstreeks naar de PoP gaan. De vezels van de huizen komen dus niet, zoals dat elders gebeurt, verderop in de straat bij elkaar op één vezel. We zijn geen voorstander van die optie, omdat de klanten van glasvezel dan in de toekomst minder mogelijkheden hebben om te kiezen voor bepaalde aanbieders van internet. Nu is dat gelukkig niet aan de orde.” E-Fiber zorgde dinsdag voor een officieel momentje om stil te staan bij de komt van de wijkcentrale. Hierbij waren ook enkele onderaannemers en mensen van de pers aanwezig.

(Foto’s: Bergen Breedband)
Onze RTV80-verslaggever Jan Cees Vriesman in actie (Foto’s: Bergen Breedband)
(Foto’s: Bergen Breedband)

ByEvert