EGMOND AAN ZEE – De bemanning van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voerde zaterdag 2 april haar eerste reddingsactie uit met hulp van de nieuwe reddingboot Riet en Jan van Wijk. Dat meldt woordvoerder Dirk Sander.

De KNRM redde een kitesurfer die voor de kust van Bergen aan Zee in de problemen kwam. Sander: “Hij klampte zich vast aan zijn enige drijfmiddel (het kitezeil) en besloot zijn board te laten gaan. Onze bemanning nam de kitersurfer aan boord en vond ook het kiteboard terug in zee. De kitesurfer ging veilig naar huis.”

De Riet en Jan van Wijk is de eerste reddingboot uit de van Wijk-klasse. Meerdere KNRM-stations gaan de reddingboot de komende maanden uitvoerig testen. Sander: “Wat station Egmond betreft doorstond de Riet en Jan van Wijk haar eerste test goed, namelijk het redden van mensen.”

Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij

De KNRM redt mensen op zee en het ruime binnenwater. Vanuit 45 reddingstations, met dertienhonderd vrijwilligers en tachtig reddingboten. De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM. De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen van donateurs en uit nalatenschappen.

Egmondse Reddingsbrigade
De KNRM wordt nogal eens verward met de Egmondse Reddingsbrigade (ERB). De ERB heeft een andere taak: de Egmondse Reddingsbrigade, opgericht in 1928, is het hele jaar door inzetbaar voor calimiteiten op het stand, in de Noordzee en in het duingebied. In de zomermaanden zijn de medewerkers ‘de ogen en oren’ op het Egmondse strand om de veiligheid te waarborgen.

De KNRM-bemanning op de foto met de geredde kitesurfer (foto: KNRM Egmond)
KNMR in actie (foto; KNRM Egmond).
De nieuwe reddingboot van KNRM Egmond (Foto: Sjef Kenniphaas)