BERGEN AAN ZEE – Duinbeheerder PWN liet vandaag alvast 27 bomen kappen in het Lange Vlak in Bergen aan Zee als voorbereiding op het kappen van 16 hectare bos aldaar, vanaf oktober.

De kap van dit deel van het bos is een wens van PWN, om verstuiving van het duin beter mogelijk te maken. De naaldbomen staan volgens PWN in de weg, waardoor er te weinig zand en zout in het open duin achter het bos terechtkomt. Door het ‘gordijn van bomen’ weg te halen, kan het negatieve effect van stikstofneerslag worden tegengegaan en kan de biodiversiteit toenemen, luidt de motivatie van PWN.

Duurzame toepassingen

Door nu alvast bomen te kappen, wil PWN laten onderzoeken of het hout bruikbaar is voor duurzame toepassingen, zoals houtskeletbouw. In dat geval kan de in het hout opgeslagen CO2 bewaard worden.

Architect Natrufied architecture uit Bergen bracht PWN op dit idee tijdens een bijeenkomst over het project. Zij onderzoeken samen hoe het hout op een duurzame manier kan worden gebruikt in gebouwen in de omgeving van Bergen.

Verzoek om uitstel

De Duinstichting, tegenstander van de bomenkap in Bergen en Schoorl, had eerder deze week om uitstel gevraagd van het kap van de bomen in Bergen aan Zee. Dit om de gerechtelijke procedure af te wachten. De Duinstichting en de Fietsersbond stapten onlangs naar de rechter. De Duinstichting wil de kap tegenhouden en de Fietsersbond wil garanties dat de fietspaden vrij blijven van zand als de bomen er straks niet meer staan.

Andere artikelen over dit onderwerp