EGMOND AAN DEN HOEF – Philip Hopman uit Egmond aan den Hoef, illustrator van kinder- en jeugdboeken, won donderdag 7 juli de Max Velthuijs-prijs. Het Literatuurmuseum gaat in november de prijs uitreiken.

Philip Hopman illustreerde de afgelopen 35 jaar vele kinder- en jeugdboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs, onder wie Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. Zijn oeuvre is nu bekroond met de Max Velthuijs-prijs, een prijs die een Nederlandse illustrator van kinderboeken één keer in de drie jaar ontvangt. Eerder, in 1999, won de Egmonder al de Zilveren Penseel voor zijn illustraties in het boek ’22 Wezen’. 

‘Vele stijlen en perspectieven’

Het Literatuurmuseum laat weten dat de jury is samengesteld uit Gerlien van Dalen, Edward van de Vendel, Ludwig Volbeda, Sylvia Weve en Wieteke van Zeil (voorzitter). Zij omschrijven Hopman als ‘een vakman die vele stijlen en perspectieven aankan en daarbij altijd een eigen signatuur heeft’. 

‘Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst. Hij durft technisch moeilijke composities aan, zowel wat betreft details als abstracties, kleur, diepte en driedimensionaliteit.’


‘Beeldje van Kikker’

De winnaar van deze prijs krijgt € 60.000-, een oorkonde en een beeldje van Kikker, het bekendste verhaalfiguur van de illustrator Velthuijs’. Eerdere ontvangers van deze prijs waren Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019).

‘Niet te beschrijven’

De Egmonder zag het winnen van deze oeuvreprijs totaal niet aankomen en is beduust van alle felicitaties die hij ontving in zijn huis in Egmond. “Ik vind het echt ongelooflijk, niet te beschrijven. Als mensen kwaliteiten van je werk gaan benoemen, dan is het net alsof het over iemand anders gaat. En eerlijk gezegd ben ik altijd vrij onzeker geweest over mijn werk. Dit is een enorme bevestiging van dat ik er mag zijn.”

‘Boer Boris’

Het plezier in zijn werk komt de laatste jaren voor een groot deel door het succes van de prentenboekenreeks Boer Boris, gemaakt door Ted van Lieshout en Philip Hopman. Boer Boris, een kleuter, zijn broertje Berend en zusje Sam werken op de boerderij met een rode tractor en ze maken uitstapjes.

Tentoonstelling

Naar aanleiding van deze bekroning brengt het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag vanaf het voorjaar van 2023 de tentoonstelling ‘Philip Hopman – In beeld’. Hierin toont het museum een selectie originele illustraties uit Hopmans archief dat hij bij het museum heeft ondergebracht.

Philip Hopman (bron foto: www.philiphopman.nl)