EGMOND AAN ZEE – Cor Mooij uit Egmond aan Zee kreeg vandaag een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Lars Voskuil. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tigo Buis uit Egmond aan Zee kreeg het jeugdlintje, uitgereikt door kinderburgemeester Sophia MourĂ£o Bakker.

Koninklijke Onderscheiding voor Cor Mooij

Cor Mooij liet zich verrassen in de kantine van voetbalvereniging Egmondia. De Egmonder was jarenlang vrijwillig medewerker van de huis-aan-huiskrant Contact met de Egmonden. Sinds 2005 werkt hij vrijwillig voor de huis-aan-huiskrant Dorpsgenoten, waar hij verantwoordelijk is voor de redactie en fotografie.

Daarnaast was hij tweemaal voorzitter van voetbalvereniging Egmondia: van 1989 tot en met 1993 en van 2012 tot en met 2015. Hier werd hij in 2015 benoemd tot Erelid en Erevoorzitter. Hoewel Mooij geen deel meer uitmaakt van het bestuur, fungeert hij nog steeds als sponsoradviseur.

De Egmonder was van beroep professioneel fotograaf en hij won veel prijzen, waaronder twee keer de World Press Photo. Van de KNRM ontving hij een gouden speld toen hij zestig jaar donateur was.

Jeugdlintje voor Tigo Buis

De zestienjarige Tigo Buis uit Egmond aan Zee kreeg het jeugdlintje uitgereikt door kinderburgemeester Sophia MourĂ£o Bakker. Dat gebeurde in het maritiem centrum van de KNRM en de Reddingsbrigade in Egmond aan Zee.

Tigo redde op 19 juli 2022 enkele zwemmers die in de problemen waren gekomen. Op die avond kwam, net na sluiting van de reddingsbrigade, een groep van vier zwemmers in de problemen. Tigo hoorde het hulpgeroep, twijfelde geen moment en pakte zijn bootje om de groep zwemmers hulp te bieden.

Een van de zwemmers was daadwerkelijk in problemen en werd gelijk in de boot van Tigo getrokken en terug naar het strand gebracht. Hier nam de inmiddels gealarmeerde reddingsbrigade de drenkeling over. Tigo bracht daarna ook de andere zwemmers terug naar het strand.

Als hij die avond niet aanwezig was geweest, had het heel anders kunnen aflopen.

(Bron foto: Flessenpost uit Egmond).