SCHOORL – Lieke Marsman ontving zondag in Hotel Merlet in Schoorl de Eline van Haarenprijs voor de beste dichteres onder 35 jaar. Zij won deze prijs met de bundel ‘In mijn mand’. Dat maakte juryvoorzitter Margriet Brandsma bekend.

Lieke Marsman won 1250 euro – beschikbaar gesteld door de nu veertigjarige uitgeverij Conserve uit Schoorl – en een beeld van Aris de Bakker. De andere genomineerde dichteressen zijn Iduna Paalman met de bundel ‘De grom uit de hond halen’ en Lilian Zielstra met ‘Mijn dochter draagt een steen’.

‘Leef de dag’

De prijs is vernoemd naar Eline van Haaren die in februari 1983 overleed aan de ziekte van Non-Hodgkin. Haar postume bundel ‘Leef de dag’ verscheen in december 1983, werd samengesteld door Aris de Bakker en was de eerste uitgave van uitgeverij Conserve.

In het juryrapport staat te lezen: ‘Al deze bundels zouden wat ons betreft in aanmerking komen voor de Eline van Haarenprijs 2023, maar onze opdracht was om een winnaar aan te wijzen. En dan valt onze keus op Lieke Marsman met ‘In mijn mand’.

‘Ouderwets goed’

‘Ouderwets goed, dit is wat wij van poëzie verwachten. Het zijn maar een paar van de opmerkingen die gemaakt werden toen we haar werk bespraken. Een imponerende bundel die daarom de Eline van Haarenprijs 2023 meer dan waardig is. Een bundel vanwege de originele beelden die ze gebruikt en de aansprekende associaties in haar gedichten. ‘Elk gedicht is goed,’ merkte een jurylid op.’

Daarnaast verdient volgens de jury het gedicht ‘Spelen’ een aparte vermelding. ‘Marsman vertelt hierin op een prachtige en originele manier een verhaal over emancipatie,’ aldus de jury in het juryrapport.