BERGEN/ ALKMAAR – Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft bekend gemaakt Alkmaar voor te dragen als vestigingslocatie van de nieuwe Europese School. Eind 2021 volgt het definitieve locatiebesluit in de Europese Board of Governors.

.
De school in Bergen is oorspronkelijk opgericht voor medewerkers van het Joint Research Center in Petten. Nadat in maart 2019 het European Medicines Agency (EMA) naar Amsterdam verhuisde, schreven ook veel medewerkers van EMA hun kinderen in op deze school. Mede door de komst van EMA naar Amsterdam, wil het Ministerie van OCW een nieuwe vestigingslocatie realiseren. De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar.

.
Wethouder Paul Verbruggen van de gemeente Alkmaar: “We zijn ongelofelijk blij met de keuze van het ministerie voor Alkmaar. We hebben een goed voorstel op tafel gelegd met veel draagvlak. Zowel voor de huidige leerlingen als voor de medewerkers van het JRC, de EMA en de huidige school in Bergen, is het van belang dat de school in de regio blijft. We kunnen niet wachten met alle betrokkenen aan de slag te gaan om te plannen uit te werken.”

.
Het ministerie moest een keuze maken tussen Alkmaar en Zaanstad als vestigingslocatie nadat Castricum afviel. Alkmaar heeft nu de voorkeur. De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar is de Hertog Aalbrechtweg, naast het Van der Meij College.

Foto: Europese School in Bergen.