EGMOND AAN DEN HOEF – Het proeflokaal van Brouwerij Egmond komt definitief in het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. Wethouder Ernest Briët maakte dit dinsdagmiddag bekend aan de pers. Dit collegebesluit is een vervolg van een voorlopige gunning van de brouwerij in april dit jaar.

Foto: Hoeve Overslot. Achter het podium komt het proeflokaal van Brouwerij Egmond.

Het proeflokaal krijgt in Hoeve Overslot een plekje naast het kleinkunstpodium waar wekelijks optredens plaatsvinden. Volgens de wethouder is dit een goede aanvulling op de bestaande cultureel-maatschappelijke initiatieven in het Slotkwartier.

Briët: “Wat je nodig hebt is een impuls van een andere sector dan de culturele sector. Als er naast culturele activiteiten nog iets anders gebeurt, dan kun je meer trekkracht genereren. Bezoekers kunnen dan naar muziekoptredens op het podium in Hoeve Overslot kijken en luisteren. Ze kunnen naar de Slotkapel voor bijvoorbeeld een concert of naar Huys Egmond om daar iets over de historie van Egmond te leren. En dus straks ook naar het proeflokaal.”

“Dat in combinatie met een tuin met onder andere kruiden – die mogelijk ook weer voor het brouwen van bier kunnen worden gebruikt – en de samenwerking met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Dit alles maakt het een fantastisch verhaal, vinden wij.”

Betrokkenheid stichtingen

Volgens Briët zijn de afgelopen maanden zorgvuldig gebruikt om tot een definitieve gunning te komen. Hij laat weten dat andere partijen die zich eveneens graag in het Slotkwartier wilden vestigen, de gelegenheid hadden om desgewenst bezwaar te maken tegen de gunning.

“Er zijn twee bezwaren ingebracht. Deze blijken beide niet ontvankelijk te zijn. Desondanks heeft de gemeente deze bezwaren wel uitgebreid inhoudelijk behandeld en beantwoord. Dit omdat de betrokkenheid enorm gewaardeerd wordt. Na dit alles kan de ontwikkeling van het Slotkwartier echt beginnen. Gezamenlijk kunnen we de ontwikkeling van het Slotkwartier nu eindelijk vorm geven en komen tot nadere acties.”

Foto: De Slotgracht met op de achtergrond de Slotkapel.

Samenwerking in het Slotkwartier

Briët wil volgende maand, na de herfstvakantie, met alle betrokken partijen praten over de toekomst van het Slotkwartier, zoals de zeven stichtingen die sinds kort als een overkoepende stichting naar buiten treden. “Daar komt de bierbrouwerij dus bij.”

De wethouder, die de hulp wil inroepen van een onafhankelijke procesbegeleider, praat over een tienjarenplan, waarin de promotie en verdere ontwikkeling van het Slotkwartier projectmatig en professioneel wordt opgezet. Dit plan moet volgens hem in de eerste helft van volgend jaar klaar zijn. Briët: “De onlangs toegekende Erfgoed Deal kan de initiatieven ondersteunen.”

‘Plan en actie’

De wethouder is positief gestemd. “Op inhoud en koers staan alle neuzen heel erg dezelfde kant op. Er zijn al heel veel gedachten. Eigenlijk is het een moment van plan en actie.” Toch noemt hij een aandachtspunt om op te focussen. “We weten dat sommige partijen en inwoners de komst van horeca als bedreigend ervaren, onder andere hiér willen we ons op richten.”


Overigens moet de schelpententoonstelling en het rariteitenkabinet met objecten uit een groot deel van de wereld (Wunderkammer) in deze ruimte verhuizen naar een andere locatie. Eigenaar Jan van Trigt kreeg van het college de optie om zijn verzameling in een kleiner deel van het gebouw neer te zetten, maar heeft hierop volgens de wethouder nog niet gereageerd. (Foto’s: RTV80).


Eerder gepubliceerde artikelen over dit onderwerp.

Huys Egmond.