REGIO – Noord-Holland kampt woensdagochtend met extreme weersomstandigheden die kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties. Daarom adviseert Rijkswaterstaat om in Noord-Holland, Flevoland en Friesland niet de weg op te gaan.

Inwoners kregen vanmorgen twee meldingen van NL Alert. De boodschap was: ‘Extreme weersomstandigheden in de provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties’. 

NL-Alert is een dienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

(Afbeelding: NL Alert).

Het KNMI meldt zware windstoten van 100 tot 120 km/u en plaatselijk nog meer. Hiervoor is weeralarm code rood van kracht. Met dit zwaarste weeralarm wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen, dat het de maatschappij kan ontwrichten. 

Een ooggetuige, die de weg op ging vanmorgen, meldt dat er in Egmond aan den Hoef, Heiloo en Alkmaar veel takken op de weg liggen, sommige bomen zijn omgewaaid. De NS legde het treinverkeer in Noord-Holland stil vanaf 8.30 uur.

Grote schade aan strandhuisjes Egmond aan Zee

De storm vernielde meerdere huisjes op het strand van Egmond aan Zee.

Strandpaviljoen Bad Egmond, verhuurder van de huisjes, vroeg de huurders aan het begin van de middag om hun huisje nog niet te betreden vanwege veiligheidsrisico’s. ‘Wij willen u vragen om NIET in de cabines te gaan zolang wij deze niet veilig gesteld hebben. Verdere informatie volgt als de storm is gaan liggen.’

Het bedrijf wil zo snel mogelijk bekijken welke huisjes als verloren kunnen worden beschouwd en wat kan worden hergebruikt.

Ondernemer en verhuurder Lotte Coule kan nog niet inschatten hoe groot de financiele schade is. De huurders hebben zelf hun huisje verzekerd en kunnen hun verzekeringsmaatschappij benaderen om te komen kijken, laat ze weten.

“Maar daarvoor moet wel eerst de wind gaan liggen. Het regent nu ook heel hard. Daarom zijn er ook weinig tot geen huurders op het strand nu”.

De ondernemer noemt de situatie uniek. “Ik heb dit niet eerder zo heftig meegemaakt.”

(Bron foto: Bad Egmond).

(Foto: Sjef Kenniphaas).

(Foto’s: Alexandra Flamengo).

Het opruimen startte woensdagmiddag (Foto: Rob Glas/ Facebookpagina De Zee).

Val van bomen op paardenstallen Egmond-Binnen

Enkele bomen vielen op de paardenstallen van Pension- en Dressuurstal De Duinrand in Egmond-Binnen en veroorzaakte hier flinke schade. Manegehouder Ingrid Schouw is geschrokken en verdrietig, maar gelukkig zijn haar paarden ongedeerd.

Snelweg A9 afgesloten

De snelweg A9 was woensdagochtend tussen Akersloot en Uitgeest afgesloten. Even later gingde weg ook vanuit Alkmaar dicht. Er zijn veel omgevallen bomen te zien. Door omgewaaide bomen, auto’s en vrachtwagens staan nog veel bestuurders vast in het verkeer. Rijkswaterstaat laat weten dat het opruimen van de weg nog uren kan duren. De harde wind vertraagt de opruimwerkzaamheden.

(Foto’s: Inter Visual Studio).

Reddingsbrigade Egmond gesloten, jaarmarkt Heiloo afgelast

De jaarmarkt in Heiloo is afgelast en wordt uitgesteld, meldt de Uitkijkpost. De Egmondse Reddingsbrigade blijft in ieder geval woensdagmorgen gesloten in verband met de extreme omstandigheden en de zeer harde windstoten aan de kust. Dit onder het motto: veiligheid voorop.

Boom op auto in Heiloo

Een boom is woensdagochtend op de Kennemerstraatweg in Heiloo terechtgekomen op een auto. De boom belandde precies op het dak van het voertuig. De automobilist raakte niet gewond. De weg is gestremd.

(Foto: Inter Visual Studio).

Gemeente Bergen: meld stormschade, huisvuilwagens rijden woensdagmorgen niet

Boom omgevallen of takken op de weg? Meld dit dan online aan de gemeente Bergen via het systeem Fixi. Dat is de boodschap van de gemeente Bergen op de gemeentelijke website en op social media.

Verder is de milieustraat vandaag gesloten en rijden de huisvuilwagens niet tot 12.00 uur. “Rond 12.00 uur gaan we weer rijden en kun je jouw rolcontainer weer buiten zetten. Het kan dus zijn dat jouw rolcontainer later vandaag of wellicht morgen wordt geleegd”, luidt de boodschap van de gemeente.

Egmond aan Zee. (Foto: Rob Glas/ Facebookpagina De Zee).

Bergen aan Zee. (Foto: Michel Heusy).

Egmond aan den Hoef. (Mieke Schoutsen-Jordan).

Egmond aan den Hoef. (Foto: Bregitte van de Reep).

Egmond aan den Hoef.

Egmond aan Zee. (Claudia Dubbeld-Dietrich).

Egmond aan Zee. (Foto: Inge Krab-Zwart).

Ingang voetbalcomplex Sint Adelbert in Egmond-Binnen.

Limmen. (Aangeleverde foto, bewust zonder naamsvermelding).

Egmond-Binnen (Foto’s: Arnold Buur).

Bierkade Alkmaar. (Foto: Inter Visual Media).

Kennemerstraatweg Heiloo (Foto: Inter Visual Studio).

Heiloo. (Foto’s: Iwona Buszka).

Langs de A9. (Foto: Wilma Bouwen).