BERGEN – Wereldwinkel Bergen viert haar 35-jarig bestaan met een Fairtrade Festival op 11 en 12 mei. Dat doet de organisatie samen met Cinebergen, Roots Market en de gemeente Bergen. Het festival staat in het teken van fairtrade en duurzaamheid, een feestelijk eerbetoon aan een lange traditie van ethisch consumeren.

Op 12 mei transformeert de omgeving van de Ruïnekerk zich tot een levendige markt vol kleur en diversiteit. Bezoekers ontdekken hier biologische bloembollen, ambachtelijk handwerk, inspirerende ontwerpers en nog veel meer verrassende standhouders. Kinderen kunnen zich laten schminken, terwijl ook de Herenboeren Duinstreek hun bijdrage leveren aan deze bruisende marktsfeer.

Herenboeren Duinstreek is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Bergen, Egmond, Schoorl en Alkmaar. Zij willen samen op een duurzame wijze gezond voedsel produceren en erop kunnen vertrouwen dat hun eten eerlijk is geproduceerd. Dit met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

De toegang tot de markt is gratis.

Tekst loopt onder de afbeelding door.

Workshops en films

Kinderen kunnen deelnemen aan leuke activiteiten en workshops, terwijl er vanaf 13:00 uur opzwepende optredens zijn te zien op het podium. Deze variëren van Braziliaanse samba tot Senegalese percussie.

Film ‘Onder het maaiveld’

Op zaterdag 11 mei wordt bij Filmtheater Cinebergen in de Zwarte Schuur aandacht besteed aan de thema’s goede bodem en kernenergie. Om 10:45 uur begint ‘Onder het Maaiveld’. De vraag is: hoe gaan we verstandiger om met de natuur om ons heen en met onze bodem? Deze film laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te concentreren op de wereld om ons heen en direct onder onze voeten.

Film ‘Nuclear Now’

Vervolgens, om 13:30 uur, wordt ‘Nuclear Now’ vertoond, met een nagesprek met Jelle Oving, een deskundige op het gebied van nucleaire technologie.

Omdat de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met de immer voortdurende kernangst en alle misinformatie rondom deze in feite schoonste, veiligste en snelste energiebron. Dat is althans de strekking van het betoog van regisseur Oliver Stone.

Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt hij de mogelijkheden van kernenergie. Is kernenergie onmisbaar voor ons voortbestaan en is het dé kans om de onvermijdelijke klimaatverandering te stoppen? Zie voor kaartverkoop de website van Filmtheater Cinebergen.

Duurzaamheid en ethisch consumeren

Met het Fairtrade Festival wil Wereldwinkel Bergen haar jubileum vieren én bewustwording creëren van belangrijke kwesties zoals duurzaamheid en ethisch consumeren. Het is een viering van eerlijke handel en een oproep tot actie voor een betere, meer rechtvaardige wereld.

Kijk voor meer informatie over het programma en de kaartverkoop voor de filmvoorstellingen op de website van Cinebergen. Neem voor vragen over het festival telefonisch contact op met Jan Apotheker van Wereldwinkel Bergen via 06-24990725.