BERGEN – De eervolle titel Fairtrade Gemeente geeft aan dat bewoners, bedrijven, instellingen, organisaties en het gemeentebestuur zich inzetten voor eerlijke handel.

Woensdag 12 maart ontving wethouder Alwin Hietbrink de titel uit handen van Jochum Veerman van de landelijke organisatie Fairtrade gemeenten.

De jury vindt dat de gemeente Bergen voldoet aan de zes criteria waarop gemeentes beoordeeld worden.

Wethouder Alwin Hietbrink: ‘We zijn trots dat we dankzij de lokale werkgroep, ondernemers en vrijwilligers onszelf Fairtrade gemeente mogen noemen.
Als inwoner kun je ook invloed hebben door fairtrade producten te kopen of ernaar te vragen.’

De jury complimenteert de gemeente Bergen met het behalen van de titel, want voor een kleinere gemeente als Bergen is het lastiger om aan alle criteria te voldoen.

In het juryrapport staat ook dat de lokale werkgroep fairtrade met een gedegen projectplan en planning voortvarend aan de slag is gegaan om de titel binnen te slepen.

Bergen voldoet ruimschoots aan de criteria voor horeca. Er zijn zelfs twee keer zoveel horecagelegenheden die aan de criteria voldoen dan de norm. Ze gebruiken onder meer fairtrade chocolade, ijs en daarnaast duurzame vis.

De bedrijven die deelnemen aan de campagne doen vaak meer dan alleen koffie en thee schenken.

Tijdens het Woodlandfestival genoten de 3.000 bezoekers van de volledige biologische en fairtrade catering.

Daarnaast was er ook aandacht voor fairtrade tijdens de Landgoed Fair en een filmfestival met slowfoodmarkt.

Ook in het gemeentehuis van Bergen komt nu fairtrade koffie uit de automaten en wordt fairtrade thee gedronken.

Inmiddels dragen 43 gemeentes de titel Fairtrade.

In een Fairtrade gemeente worden veel fairtrade producten verkocht en gebruikt. Doel is het stimuleren van eerlijke handel waarmee producenten in ontwikkelingslanden meer keuzemogelijkheden hebben voor zichzelf, hun familie en hun omgeving.

Meer in formatie is te vinden op www.fairtradegemeente.nl.

Geef een reactie