EGMOND AAN DEN HOEF – Het was zondag 26 juni gezellig druk in Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef die haar vijftigjarig bestaan viert. Een volle tuin, de burgemeester die een nieuwe expositie opende en de eerste galeriehoudster Hélène Min die samen met dichter Jan Loogman een plaquette onthulde.

Dirk Blij van stichting Galerie De Kapberg opende de middag met de mededeling dat deze galerie zelfs ouder is dan het Van Gogh Museum. In 1972 is de galerie aan de Slotweg voor de eerste keer geopend met aan het roer Hélène Min. Later die middag onthulden Helene Min en dichter Jan Loogman een plaquette aan de muur van de galerie. Niet zonder reden, liet Dirk Blij weten. “Bij het veertigjarig jubileum was er een presentatiemap met onder meer een gedicht van Jan Loogman om dat te vieren. Dat gedicht was niet alleen bijzonder mooi, het was ook bijzonder omdat het een gedicht was voor een galerie. Zo mooi en bijzonder dat we hebben gemeend dat vast te moeten leggen. Letterlijk, in de vorm van een plaquette aan de muur van de galerie.”

In de nabijgelegen Slotkapel klonk live muziek van de band Fifties Five en werden enkele kunstwerken verloot. Verder opende burgemeester Lars Voskuil de nieuwe tentoonstelling van Hélène Min, Melanie Corre, Iris van Nieuwenburg en Valerie van Leersum. Zij maakten in 1972 een plan voor de tentoonstelling die nu te zien is in De Kapberg. Ze bedachten toen de werktitel ‘Wel licht’. De vier kunstenaars voelen fasinatie voor natuurelementen als de zee, wolken, stenen en hoe het licht hierop inwerkt. “Door onderzoek hiernaar in al ons werk en door aandachtig te luisteren en observeren zoeken wij een taal om dit te verbeelden”, vertelt penningmeester Cyril Wullems. Het thema past volgens haar bij deze tijd waarin we zoveel vragen hebben over de natuur en de aarde en onze plaats daarin. 

Vissenhuid en muurjuwelen

Te zien zijn beelden, installaties, tekeningen en muurjuwelen. Hélène Min maakte een installatie met vissenhuid voor de expositie en laat zien wat in de lucht hangt.  Iris Nieuwenburg toont een recente serie muurjuwelen waarin licht en reflectie het uitgangspunt zijn. De werken vertellen met elkaar een verhaal in de verschillende ruimtes van de galerie. Wullems: “Ze gaan een gesprek met elkaar aan vanuit verschillende invalshoeken en technieken. We hopen de bezoekers een richting te geven voor eigen ervaringen en een eigen verhaal.” De galerie presenteert ook een nieuw stenenboek van Melanie Corre. Valerie van Leersum toont een recent onderzoek naar een beek. Het Adriaan Roland Holstfonds heeft de organisatie met een flink bedrag ondersteund. 

De tentoonstelling is te zien tot en met 14 augustus op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie: www galeriedekapberg.nl.

Hélène Min, de eerste galeriehoudster destijds in 1972 (Foto: Flessenpost uit Egmond)