BERGEN/ REGIO – De Fietersbond, regio Alkmaar, wil dat PWN concrete maatregelen neemt om wateroverlast op de fietspaden in het duingebied te verminderen. Dat schrijft de organisatie in een brief aan PWN, onder andere beheerder van een deel van het duingebied in de gemeente Bergen.
De Fietsersbond, die zich de afgelopen maanden bezighield met het peilen van de waterdiepten in de duinen, verwacht dat extreme weersomstandigheden ook in de toekomst voor te hoog water en wateroverlast gaan zorgen. Daarom vraagt de Fietsersbond de PWN om een oplossing door het waterpeil te verlagen en/of de fietspaden te verhogen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Situatie op de Helmweg, maart jl. (Bron foto: Fietsersbond Regio Alkmaar).
Helmweg en Korteweg
De Fietsersbond richt zich in haar brief concreet op de Helmweg en de Korteweg in het PWN-gebied in Bergen. Hier is op dit moment een acuut probleem.
‘Deze wegen zijn onbefietsbaar als gevolg van hoogwater en geplaatste hekwerken. De diepte van de waterbel is nu meer dan 30 centimeter en er zijn losliggende klinkers. De provisorische omleiding via de Korteweg kent steile hellingen en mul zand. De Helmweg en de Korteweg vormen nu een ernstig en nog niet opgelost probleem in een toch al relatief grofmazig fietsnetwerk.’
Kans verkleinen
De Fietsersbond vraagt de natuurbeheerder of ze de wateroverlast op de Helmweg en Korteweg wil verhelpen. Een tweede vraag is om preventief te bekijken hoe plassen water op fietspaden in de toekomst kunnen worden voorkomen.
De organisatie verwijst hierbij naar maatregelen die zijn genomen op andere locaties in het gebied. Zo zorgde PWN ervoor dat water is weggepompt op de Zeeweg tussen Bergen en Bergen aan Zee en is een geul gegraven langs de Herderslaan bij Bakkum.
‘Welke maatregelen overweegt u om de kans op ondergelopen fietspaden in de toekomst te verkleinen? Kunt u aangeven of u permanente of tijdelijke maatregelen overweegt’, luidt de vraag van de Fietsersbond.
‘Uniek fietsnetwerk’
De Fietsersbond vindt het teleurstellend dat fietspaden enige tijd onbruikbaar waren nadat ze waren ondergelopen door een grote hoeveelheid neerslag sinds juli 2023. “Deze fietspaden zijn onderdeel van een fietsnetwerk van hoge kwaliteit, uniek in Europa. Recreatief fietsen is goed voor de gezondheid en vormt een economische pijler. Fietsen geeft geen stikstofuitstoot en CO2-uitstoot en steunt daarmee de klimaat- en natuurdoelen”, benadrukt de organisatie in haar brief.
PWN beheert meer dan 7.500 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen: het Noordhollands Duinreservaat, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en landgoed Marquette.