EGMOND/ HEILOO – Al ruim dertienduizend wandelaars hebben zich ingeschreven voor de avontuurlijke lichtjewandeling ‘Fjoertoer’ in de Egmonden en Heiloo, dat is nu al een recordaantal. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november wordt Egmond en omgeving voor de achtste keer omgetoverd tot een waar lichtjesparadijs.

Na een sfeervolle start vanuit Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, wijzen duizenden lichtbakens de deelnemers de weg in de duisternis. De lopers, veelal behangen met lichtjes en vol goede moed, kunnen kiezen uit drie nieuwe afstanden, namelijk 12, 16 of 20 kilometer. Dit betekent dat de vertrouwde afstanden van 14, 19 km en 26 kilometer komen te vervallen. De nieuwe afstanden lopen door Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen en/of Heiloo. Het laatste stuk loopt, zoals de deelnemers gewend zijn, over het strand van Egmond aan Zee. De vertrouwde Family Fjoertoer van zes kilometer blijft bestaan.

‘Meer tijd nemen’

“De nieuwe routes zorgen ervoor dat er meer indrukwekkende kunstwerken en verrassende acts langs de route geplaatst kunnen worden. Ook hebben de lopers tijdens de kortere afstanden meer tijd om onderweg van al het moois te genieten en te rusten bij een stempelpost of horecagelegenheden langs de route”, laat organisator Le Champion weten.

Geen Bergen maar Heiloo

De grootste vernieuwing zit in de langste afstand. Er wordt vanuit Egmond niet meer richting Bergen en Bergen aan Zee gewandeld, maar naar Heiloo. De routes van de 12 en 16 kilometer lopen door de Egmonden en de Family Fjoertoer-deelnemers wandelen uitsluitend in Egmond aan Zee.

Lichtgevend dierenrijk

De ‘Fjoertoer Egmond’ staat jaarlijks in het teken van een thema. De afgelopen edities verwonderden de deelnemers zich over de vuurspuwende draken, mysterieuze Vikingen en bijzondere acts. Het thema van dit jaar is ‘Fjoertoer Wildlife’. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november wordt Egmond aan Zee en omgeving omgetoverd tot één groot lichtgevend dierenrijk.

Goed doel

De Fjoertoer zet zich graag in voor het goede doel. Traditiegetrouw is het goede doel ook dit jaar KNRM Egmond en de Reddingsbrigade Egmond. De lopers kunnen bij de inschrijving een vrijwillige donatie doen. Met deze donaties maken de deelnemers van de ‘Fjoertoer Egmond’ het mede mogelijk dat de Egmondse Reddingsbrigade en het KNRM-reddingstation Egmond hun levensreddende werk voor de Egmondse kust kunnen voortzetten.

Inschrijven voor de achtste editie van de ‘Fjoertoer Egmond’ is via de website van de Fjoertoer mogelijk. De inschrijving is geopend tot en met 14 november of tot de deelnemerslimiet is bereikt.

(Bron foto: Le Champion)