ALKMAAR – De bekende Egmondse fotograaf Cor Mooij (1946) heeft zijn fotoarchief over de jaren 1967-2016 geschonken aan het Regionaal Archief Alkmaar.

Voor Cor Mooij een prettig idee dat zijn 200.000 foto’s nu op een veilige plaats zijn beland: ‘Ik ben er trots op dat mijn werk op deze plek en op deze wijze voor het nageslacht bewaard blijft’.

Voor het Regionaal Archief is het een belangrijke aanwinst. Het gaat om het werk van een uit de omgeving afkomstige wereldbekende en meermalen bekroonde fotograaf.

Door het opnemen van deze collectie in het Regionaal Archief wordt niet alleen het werk van Cor Mooij bewaard, maar is ook een stuk regionale geschiedenis veilig gesteld.

Directeur Paul Post: ‘Voor het archief is het eer om deze collectie te ontvangen, het is een bijzondere aanvulling op onze collectie.
Na de eerdere schenking van de fotograaf Theo van Houts is dit het tweede grote fotoarchief in het Regionaal Archief dat niet alleen van regionaal maar ook van (inter)nationaal belang is.’

De officiële carrière van Cor als fotograaf begon in 1965 toen zijn eerste foto (van Egmondia-keeper Rein Huiberts) in het Noordhollands Dagblad werd geplaatst. Hij wilde al langer fotograaf worden, maar werkte toen nog als handzetter bij de krant. Steeds vaker werden zijn foto’s geplaatst.

De vraag naar zijn fotowerk groeide zo snel, dat hij in 1976 ontslag nam bij de krant en als fotograaf verder ging.

De kwaliteit van zijn werk kenmerkt zich door zijn keuze voor composities, waarbij hij in de sportfotografie vooral de emotie zocht.

Winnen en verliezen, verdriet en geluk, het hoort bij de sport en Cor probeerde dat vast te leggen.

Dat hij daarin slaagde blijkt wel uit het feit dat hij twee keer bekroond werd door World Press Photo en bij de nog verschillende andere belangrijke prijzen won, o.a. de beste foto bij de Olympische Spelen 1988 en bij de Zilveren Camera Verkiezingen.

Cor Mooij EK 2004 Portugal

Joop Smit 1e Halve marathon Egmond

David Purley helpt Williamson 1973

Het Regionaal Archief zal de komende tijd de collectie Cor Mooij gefaseerd digitaliseren en via internet beschikbaar maken.

Ook zijn er gesprekken gaande met het Stedelijk Museum in Alkmaar om in het volgende jaar daar een overzichtstentoonstelling van Mooij’s werk te organiseren.

Geef een reactie