BERGEN – Wie een kamer over heeft én graag een keer internationaal toptalent over de vloer zou krijgen, die kan zich aanmelden als gastgezin voor de IHMS Summer Academy. Deze oproep is nu éxtra nodig, omdat het voor IHMS lastig is om gastgezinnen te vinden.

Tijdens dit zomerse festival voor klassieke muziek, met lessen, masterclasses – overal in de regio – ontvangt International Holland Music Sessions (IHMS) toptalent uit de hele wereld. En dat talent overnacht bij mensen thuis.

Onder andere violisten, cellisten en pianisten brengen muziek mee en wel letterlijk. Tijdens de IHMS Summer Academy volgen de muzikale talenten lessen in Bergen en geven ze concerten in onder meer Bergen, Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard, Castricum, Enkhuizen, Den Hoorn op Texel, Schagen, Schermerhorn en Warmenhuizen.

Topopleidingen

IHMS-directeur Perry Reitsma laat aan de RTV80-mediapartner Flessenpost weten dat de organisate veel gastgezinnen tekort komt. “Waar het in andere jaren goed lukte om voldoende gastgezinnen te vinden, is dat nu niet zo. Vandaar de oproep.”

Gastgezinnen kunnen zich melden bij coördinator Etty Postma. Zij kan precies uitleggen wat gastgezinnen moeten verwachten. “De leeftijd van de studenten varieert van zestien tot achtentwintig jaar, een enkele keer is een deelnemer nog jonger.” Het zijn niet zomaar studenten, ze komen van topopleidingen van over de hele wereld.

“We verwachten van een gastgezin dat men gastvrijheid verleent in de vorm van Bed&Breakfast, dus logies en ontbijt”, legt Reitsma uit. “En bij aankomst op zondag een diner bij het gastgezin. Lunch en diner worden door de week en op zaterdag door IHMS verzorgd.”

Toegang tot concerten voor gastgezinnen

Voor gastgezinnen betekent het dat ze best wat persoonlijk contact met de studenten zullen hebben. Uiteraard krijgen de gastgezinnen ook toegang tot de concerten, zodat wie een kamer beschikbaar stelt aan een muzikaal talent, dat talent ook echt kan horen spelen.

Het is handig als de gastgezinnen in de buurt van Bergen wonen, daar volgen de studenten hun lessen. “Het uitgangspunt is dat de studenten zelf de schoollocatie kunnen bereiken, met de fiets of lopend”, vermeldt Reitsma. “Als het gastgezin een fiets ter beschikking kan stellen, dan zou dat fantastisch zijn.”

Gastgezinnen kunnen ook helpen door de studenten van en naar de concerten te rijden, maar IHMS heeft daarvoor ook eigen vervoer beschikbaar.

Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden bij Etty Postma, via ettypostma@tihms.com. Dit mailadres kan ook worden gebruikt voor vragen over de precieze voorwaarden en afspraken

(Bron: Flessenpostuitbergen.nl. Foto’s: IHMS).