EGMOND/ HAARLEM – Bij Jent S. uit Egmond aan Zee, verdachte van de moord op Alkmaarder Peter Langenberg uit Alkmaar is geen psychiatrische stoornis vastgesteld. Dat bleek maandag in de rechtbank in Haarlem tijdens de vijfde niet-inhoudelijke zitting.

Peter Langenberg werd op 17 april door een wandelaar levenloos, naakt en ernstig toegetakeld gevonden in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee. Vijf dagen later werd de verdachte in Egmond gearresteerd.

De Egmonder zou in de omgeving zijn gezien met de rugzak van het slachtoffer. Ook circuleerde er een video van Langenberg. Hierop is zichtbaar dat hij rond het tijdstip van de moord in Egmond aan Zee in een bus stapte. Ook is sperma van de verdachte op de vingers van Langenberg gevonden.

Vermoeden van sexafspraak

S. bekende in een eerdere zitting dat hij de Alkmaarder door geweld om het leven heeft gebracht. Een motief hiervoor is nog onduidelijk evenals hun relatie.

Als onderdeel van het onderzoek onderzochten gedragsdeskundigen van het Pieter Baancentrum (PBC) in Utrecht de mentale gesteldheid van S. De rechter wenste meer informatie over de seksualiteit van de verdachte. Omdat DNA van Jent S. was gevonden op het lichaam van het Alkmaarder, vermoedt men dat de moord tijdens een sexafspraak is gepleegd.

Alcohol en cocaïne

Het Pieter Baan Centrum concludeert nog niets over de mentale gesteldheid van de Egmonder en adviseert ook nog over de behandeling van de verdachte. Er is dus geen sprake van een psychiatrische stoornis. Wel zeggen de deskundigen dat de Egmonder overmatig alcohol en cocaïne gebruikt.

De moordzaak wordt op 7 november inhoudelijk behandeld in de Alkmaarse rechtbank. Hieraan voorafgaand is er op 4 september een nieuwe proforma-zitting. (Tekst: Evert Visser/ RTV80).