EGMOND AAN ZEE – Exploitant Jan Vallentgoed van het 38 meter hoge reuzenrad in Egmond aan Zee, mag zijn rad niet langer in ‘Derp’ laten staan dan dinsdag 31 augustus.

Een ambtenaar van de gemeente Bergen reageerde onlangs afwijzend op zijn informele verzoek om de periode te verlengen tot en met de herfstvakantie. De gemeente Bergen staat dit niet toe omdat de eigenaar, de gemeente Bergen en omwonenden samen deze periode zijn overeengekomen. Op deze gronden is de vergunning verstrekt.

Bovendien maakte een Egmonder die tegenover het rad woont bezwaar tegen het reuzenrad. Ook een woningeigenaar die zelf niet in Egmond woont maar zijn woning verhuurt liet de gemeente weten niet blij te zijn met het reuzenrad. Een gemeentewoordvoerder bevestigt dit. “De bezwaarmakers klaagden over een beperkt uitzicht, geluidsoverlast van reuzenradbezoekers en een beperkt aantal parkeerplaatsen.”

Vallentgoed, die vorig jaar zijn reuzenrad wel mocht laten staan tot en met de herfstvakantie, vroeg onofficieel verlenging tot en met oktober. Dit omdat hij in die maanden geen andere activiteiten kan ontplooien vanwege de coronamaatregelen. Vallentgoed: “Alle evenementen komen in die twee maanden te vervallen waardoor ik inkomsten misloop. Het zou daarom fijn zijn om het reuzenrad in Egmond aan Zee langer te laten staan.”

De exploitant reageert met gemengde gevoelens op de reactie van de gemeente Bergen. “Aan de ene kant doet het pijn dat ik brodeloos wordt terwijl er wel een oplossing voor handen is. Aan de andere kant heb ik mij natuurlijk gewoon te houden aan de einddatum die in de vergunning staat: dat is 31 augustus. Een einddatum is een einddatum. In die zin heb ik dat te accepteren.”

Vallentgoed snapt overigens niets van de kritiek van de omwonenden. “Het reuzenrad maakt geen lawaai, ik draai geen harde muziek en heb bijvoorbeeld ook geen botsauto’s. Het enige dat ik zou kunnen bedenken is dat die mensen het reuzenrad niet leuk vinden.”