BERGEN NH/ ALKMAAR – Er komt een fietstunnel onder de N9 zodat fietsers veilig van en naar de Kogendijk in Bergen kunnen rijden. Daarnaast is een rotonde nodig om automobilisten ongestoord door te kunnen laten rijden. De gemeenten Bergen en Alkmaar, de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben hiervoor gezamenlijk 10 miljoen euro gereserveerd.
“De financiering voor de fietstunnel is rond en dat heeft een aantal jaren lobbywerk en bloed zweet en tranen gekost”, vertelt wethouder Erik Bekkering donderdagmorgen op de golfbaan Sluispolder in Bergen, op steenworp afstand van de toekomstige fietstunnel en rotonde. Hij is zichtbaar blij dat nu ook het Rijk met geld over de brug komt en dat hij deze belangrijke stap vandaag mag vieren. Hij complimenteert meteen ook even het werk dat de ambtelijke organisatie verrichtte om tot dit resultaat te komen.
Start in 2024
Ook zijn collega-wethouder Robert te Beest van Alkmaar, Gedeputeerde Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland en Bregje van Beekvelt van Rijkswaterstaat (directeur Netwerkontwikkeling West-Nederland Noord) zijn naar de golfbaan gekomen om met koffie en taart te vieren dat het geld voor deze verkeersaanpassing binnen is. De gemeenten Bergen en Alkmaar reserveerden elk 1,5 miljoen euro. De Provincie betaalt 3 miljoen euro en Rijkswaterstaat 4 miljoen. In een volgende stap gaan specialisten van Rijkswaterstaat aan het werk om een voorlopig ontwerp te maken. Daarna volgt een Europese aanbesteding. De vier overheden hopen dat het werk in 2024 kan starten.
Veilig en schoon doorstromen
Volgens gedeputeerde Olthof zorgen de tunnel en de rotonde straks voor een prettige fietsverbinding tussen Bergen en Alkmaar. “We verwachten dat het weggebruikers stimuleert om de fiets te pakken, want dat kan op een veiligere manier dan nu het geval is. Ook bevordert het de doorstroming, want fietsers en auto’s hoeven straks niet meer bij het stoplicht te wachten”. Op de vraag of dit kruispunt onveilig is, antwoord hij ontkennend. “Er gebeuren gelukkig tot nu toe geen ernstige ongevallen, maar dat is niet van belang: we willen ongelukken voorkomen.” Een tweede doel is volgens Olthof om fietsverkeer te stimuleren en autoverkeer terug te dringen. “Dat is goed voor milieu en gezondheid.” Onderzoek naar de verkeerssituatie op de N9 leidde ertoe dat in de toekomst ook andere punten op de N9 tussen Alkmaar en Schoorldam verkeersveiliger worden gemaakt. Rijkswaterstaat mag 200 miljoen euro uitgeven voor het veiliger maken van de gehele N9 en de N99 tussen Alkmaar en Helder.
Fietsverbindingen steeds belangrijker
Wethouder Robert te Beest van de gemeente Alkmaar is blij dat de neuzen van alle aanwezigen dezelfde kant op staan. “We zijn allemaal nodig om dit voor elkaar te krijgen.” Hij benadrukt zijn wens dat veel meer mensen in de toekomst met de fiets van A naar B reizen. “Fietsverbindingen worden steeds belangrijker. Eigenlijk zou iedereen moeten zeggen in Alkmaar en Bergen: alles wat uitgewisseld wordt, moet gewoon met de fiets gebeuren.”
