EGMOND AAN ZEE – De familie Alayobi krijgt ruim 5,500 euro na de brand in het appartement van hun bovenburen aan de Jacob Scholplantstoen in Egmond aan Zee. Een crowdfundingsactie via doneeractie.nl leverde ruim 6.100 euro op, een deel van dit bedrag wordt betaald aan vaste kosten zoals de Belastingdienst.

.
De familie laat aan RTV80 weten met het geld de huur van hun tijdelijke woning te willen betalen en wellicht ook nieuwe spullen voor in huis die de verzekering niet vergoedt.

.
De brand brak uit op zaterdagmiddag 17 juli en maakte het getroffen appartement van de bovenburen onbewoonbaar. Hetzelfde geldt voor de woning van de familie Alayobi. De familie verbleef na de brand in verschillende hotels. Razan Alayobi: “Eerst in de Rijp en daarna in Egmond.” Erna Koenis uit Heiloo, een college van Razan, startte de crowdfundingsactie. “Ik zag hoe verdrietig ze was en wilde haar graag weer blij maken.”

.
Ook andere appartementen in het gebouw liepen schade op. Mark Stam, die in het rijtje woont van het getroffen appartement, riep bewoners op om brandblussers aan te schaffen omdat wellicht een wijziging in de stoppenkasten van de woningen – vanwege de installatie van zonnepanelen – de brand zou hebben veroorzaakt. “Voor de zekerheid lijkt het mij verstandig om een brandblusser neer te zetten”, liet hij RTV80 half juli kort na de brand weten. Stam weet niet precies hoeveel bewoners zijn advies hebben opgevolgd. “Van sommigen weet ik dat ze een brandblusser hebben gekocht en geïnstalleerd. Ikzelf deed dat ook.”

.
Overigens liet Kennemerwonen vorige maand aan de bewoners weten dat uit onderzoek van brandweer en verzekeringsmaatschappij geen concrete oorzaak van de brand naar voren kwam.