ALKMAAR – Het college van Alkmaar wil de bedrijfsonderdelen Belastingen, Parkeren, Stadswerk, Stedelijk Museum Alkmaar en Theater De Vest per 1 januari 2014 verzelfstandigen.

Met dit besluit gaat het college van burgemeester en wethouders door met het snijden in de eigen organisatie; met het verzelfstandigen zijn 224 arbeidsplaatsen gemoeid.

De actie levert een structurele besparing op van zo’n één miljoen euro per jaar.

De verzelfstandigde onderdelen worden publieke organisaties die werken voor de gemeente Alkmaar.

Volgens de plannen sluiten de afdeling Belastingen en Parkeren zich aan bij overkoepelende uitvoeringsorganisaties die meerdere gemeenten bedienen.

Voor het Stedelijk Museum Alkmaar en Theater De Vest-Grote Sint Laurenskerk is het voornemen om een stichting met een Raad van Toezicht op te richten.

De gebouwen en de collectie blijven eigendom van de gemeente, maar de exploitatie wordt zelfstandig.

Voor Stadswerk – verantwoordelijk voor het schoon en leefbaar houden van de stad -is het voornemen om een NV op te richten waar de gemeente Alkmaar de enige aandeelhouder van is.

De gemeenteraad krijgt in juni een aantal voorstellen onder ogen.

Het Sportbedrijf moet ook per 1 januari verzelfstandigd worden, maar deze voorstellen krijgt de gemeenteraad later te zien.

De definitieve beslissing over de verzelfstandiging van de bedrijfsonderdelen wordt op 13 juni genomen door de gemeenteraad.

Geef een reactie