BERGEN – De subsidieregeling Kunst in de Kern van de gemeente Bergen is geopend voor 2024. Voor het derde jaar op rij worden bijzondere kunstprojecten in de gemeente ondersteund met deze subsidie. Hiervoor is jaarlijks zo’n 90.000 euro beschikbaar. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 februari 2024

Professioneel en lokaal

De subsidie is bestemd voor professionele makers of culturele organisaties. De gemeente Bergen kijkt daarbij naar kwalitatieve culturele activiteiten of projecten die laagdrempelig en algemeen toegankelijk zijn voor een breed publiek. De regeling is toegespitst op de specifieke eigenschappen van de kernen in de gemeente Bergen; cultuurhistorie, (hedendaagse) kunst en natuur. De subsidieregeling onderstreept zowel de gelijkwaardigheid van de dorpskernen als het unieke karakter van de drie kernen.

Succesvolle projecten

De afgelopen jaren zijn er al meerdere succesvolle en uiteenlopende kunstprojecten mede mogelijk gemaakt met deze subsidieregeling. Zo namen de Mediaridders het publiek in vijf luistermiddagen mee in de rijkdom van in Nederland gesproken talen en dialecten waaronder die van de Derpers.

Dansgezelschap Groundbreakers creëerde een dansvoorstelling met de muziek van de bekende Bergense componist Simeon ten Holt. En een expositie van de Egmondse fotograaf Armando Jongejan kwam tot leven in het Museum van Egmond.

Aanvragen

Voor Kunst in de Kern 2024 is zo’n 90.000 euro beschikbaar. Als uitgangspunt geldt 30.000 euro per dorpskern. Aanvragen kan via de website van de gemeente en de deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 februari 2024. De adviescommissie kunst en cultuur van de gemeente Bergen beoordeelt de aanvragen. Als het budget van een dorpskern niet volledig wordt benut, dan volgt een tweede indienronde in september.