BERGEN NH/ ALKMAAR – Een artikel over vuurwerk inleveren en afsteken. En last van vuurwerk? Wat dan te doen?

Vuurwerk inleveren

Ook inwoners van de gemeente Bergen kunnen dit jaar, zonder gevolgen, vuurwerk (legaal of illegaal) inleveren in Alkmaar. Dat kan donderdag 29 december en vrijdag 30 december van 13.00 uur tot 16.00 uur bij de brandweerkazerne aan de Helderseweg 8 in Alkmaar.

Wanneer vuurwerk afsteken en (ver)kopen?

Vuurwerk mag uitsluitend afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en de volgende dag 1 januari 02.00 uur. Oudejaarsvuurwerk verkopen mag op 29, 30 en 31 december.

Negen vuurwerkvrije gebieden

Het is verboden vuurwerk af te steken binnen vijftig meter van gebouwen met rieten daken en bij beninepompen. Verder heeft de gemeente negen gebieden aangewezen waar het verboden is om met de komende jaarwisseling vuurwerk af te steken. Dat zijn vijf gebieden méér dan vorig jaar.

Toegevoegd aan de vuurwervrije gebieden zijn dit jaar de Boonakkersteeg, De Krijt en de Kloosterweg in Egmond-Binnen. Op deze plekken leidde het afsteken van vuurwerk tijdens en voor de jaarwisseling tot grote schades of droeg het bij aan een toenemend gevoel van onveiligheid bij bewoners, ondernemers en bezoekers, benadrukt burgemeester Lars Voskuil.

Ook geldt er een vuurwerkverbod bij het Winkelmanplantsoen in Egmond aan Zee en bij de Doelen in Egmond-Binnen. Volgens de gemeente omdat hier bij de afgelopen jaarwisselingen het dierenwelzijn ernstig werd aangetast. De Woudhoeve heeft zelf al een aantal jaren geleden een vuurwerkverbod ingesteld. Bezoekers komen speciaal naar dit recreatiepark vanwege het vuurwerkverbod op het park.

Andere locaties

Eerder waren er vier vuurwerkvrije gebieden in de gemeente Bergen. Dat waren het Pompplein in Egmond aan Zee, het Roode Leeuwplein in Schoorl, een zone van vijftig meter rond het Hertenkamp in Bergen centrum en een zone van vijftig meter rond recreatiepark De Woudhoeve. Op deze locaties geldt wederom een vuurwerkverbod. Op het Pompplein is daarnaast cameratoezicht, net als voorgaande jaren.

‘Last van knallend vuurwerk’

“We wensen iedereen een fijne jaarwisseling, daarom hebben we besloten om het aantal vuurwerkvrije zones uit te breiden op verzoek van omwonenden of omdat dieren in bepaalde gebieden erg veel last hebben van knallend vuurwerk”, aldus Voskuil.

Inwoners die last hebben van vuurwerk, kunnen het vuurwerkmeldpunt bellen via 06-54342768. Dit telefoonnummer is bereikbaar tot en met 1 januari vanaf 17.00 uur. Het is eveneens mogelijk melding te maken via Fixi. Wie denkt dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt, kan dit melden via het telefoonnummer 0900-8844. Bij spoed, bel 112.

Geen algeheel vuurwerkverbod

Eerder liet de gemeenteraad van Bergen onderzoek doen naar de wenselijkheid, gevolgen en effecten van een permanent vuurwerkverbod. Daaruit bleek dat er onvoldoende draagvlak is onder de inwoners voor een algeheel vuurwerkverbod. “Mijn verzoek is wel om ten alle tijden rekening met andere mensen en dieren te houden”, zegt de burgemeester.

Vuurwerk opruimen

Vuurwerkresten zijn niet alleen een vies gezicht, maar vooral heel schadelijk voor het milieu als ze in de grond of in het water terechtkomen. Ze bevatten namelijk plastics en giftige metalen. Daarom is snel opruimen van vuurwerk wenselijk en belangrijk. Meer informatie is te vinden op de campagne pagina knalweg in samenwerking met Schoner Noord-Holland.

De komende weken besteedt de gemeente Bergen in de Gemeentekrant aandacht aan vuurwerk, evenals op de gemeentelijke website en via sociale media.