BERGEN NH – Bergen is niet bepaald de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Toiletalliantie en HogeNood. De twee organisaties presenteren een ranglijst op basis van toiletvriendelijkheid. De lijst bestaat uit 342 gemeenten. Bergen staat hierin op plek 271.
De onderzoekers beoordeelden zes indicatoren en gebruikten daarbij een puntentelling. Ze keken naar de toegankelijkheid van toiletten: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten. (Rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten.
Ook de spreiding van openbare toiletten over de gemeente is een graadmeter: hoe meer toiletten om de vijfhonderd meter, des te meer punten. Ook kregen aandacht het aantal openbare wc’s ten opzicht van het aantal opengestelde toiletten en het beleid van de gemeenten.
Buurgemeenten
Enkele buurgemeenten zijn volgens de onderzoekers toiletvriendelijker dan de gemeente Bergen. Castricum staat met plek 181 hoger op de ranglijst dan Bergen. Ook Heiloo en Dijk en Waard (samenvoeging van Heerhugowaard en Langedijk) doen het beter: ze staan op respectievelijk plaats 220 en 256. De gemeente Alkmaar doet het zelfs zeer goed: de Kaasstad staat op nummer 5 in de lijst. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal in Gelderland op nummer 1.
Toiletalliantie strijdt met hulp van organisaties voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. HogeNood maakt openbare én opengestelde toiletten vindbaar in de HogeNood app.
(Tekst loopt onder de afbeelding door).
‘Geen haalbaarheidsonderzoek’
De beschikbaarheid van meer openbare toiletten in de gemeente Bergen is de laatste tijd actueel. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad ziet niets in een onderzoek naar de haalbaarheid van openbare toiletten in de gemeente Bergen, zo bleek eind vorige maand tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ons Dorp en Fractie Bruin hadden hierom gevraagd in een motie. Wel gaat de gemeente Bergen volgend jaar openbare toiletten op het strand van Camperduin plaatsen omdat hier vrijwel geen toiletten beschikbaar zijn. Er is weinig horeca aanwezig.
Verder liet een Egmondse ondernemer weten eraan te denken om zelf openbare toiletten te realiseren in zijn kiosk op de Boulevard in Egmond aan Zee.
‘Niet of minder op pad‘
De beschikbaarheid van openbare toiletten is voor alle Nederlanders belangrijk, stellen Toiletalliantie en HogeNood.
Maar de nood gaat verder dan dat. Een kwart van de mensen met een spijsverteringsziekte blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te vinden, stelt Toiletalliantie. De organisatie benadrukt dat het gebrek aan goede toegankelijke toiletvoorzieningen in Nederland zorgt voor angst voor gênante situaties en spanning bij patiënten die bijvoorbeeld kampen met incontinentie of spijsverteringsklachten. Het gevolg is dat zij niet of minder op pad gaan met soms zelfs eenzaamheid tot gevolg.
Daarbij komt dat van alle toiletten in Nederland er slechts één op de drie toegankelijk is voor gehandicapten, voor hen is op stap gaan dus nog lastiger.
‘Minder wildplassen’
Meer toiletten zorgen voor meer bewegingsvrijheid, benadrukken Toiletalliantie en HogeNood. Belangrijk, zeker voor mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, ouderen, vrouwen en kinderen. Zij moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet. Tot slot stelt Toiletalliantie dat een gemeente met voldoende openbare toiletten een gastvrijere indruk maakt.
Bovendien vermindert voldoende wc’s de overlast door wildplassen en –poepen drastisch, meent Toiletalliantie.