BERGEN NH – In tegenstelling tot de BUCH-gemeenten Heiloo en Castricum, hijst de gemeente Bergen vooralsnog niét de Israëlische vlag op het gemeentehuis. “Dit vanwege de complexiteit van het conflict“, laat burgemeester Lars Voskuil weten. Ook hangt er geen vredesvlag na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Gemeenten mogen zelf beslissen of zij de vlag van Israël wel of niet willen hijsen. De gemeente Bergen besloot net als Uitgeest om dit niét te doen. Daarentegen hing de gemeente Heiloo dinsdag voor één dag de Israëlische vlag in top. Ook de gemeente Castricum liet de vlag een dag hangen.

Sommige gemeenten in Nederland hangen een vredesvlag in top als steunbetuiging aan alle onschuldige slachtoffers die aan beide zijden van het conflict tussen Hamas en Israël zijn gevallen. In de gemeente Bergen kwam het hijsen van een vredesvlag niet aan de orde, laat een gemeentewoordvoerder weten. “In overleg met fractievoorzitters is besloten dat we geen vlag hijsen met betrekking tot deze kwestie, dus ook geen vredesvlag.”

‘Enorm geschokt’

Voskuil gaf maandag een statement. “We zijn enorm geschokt door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers. We willen benadrukken dat wij laffe terroristische daden van agressie afkeuren en scherp veroordelen. Dat geldt ook voor deze daad waarbij vooral burgerdoelen zijn geraakt. Dat is onbeschrijfelijk en onbegrijpelijk. Een vreedzame oplossing voor dit slepende conflict is hiermee verder weg dan ooit.”

“Onze gedachten zijn bij familieleden en nabestaanden die rouwen of in angst verkeren over het lot van hun familieleden en vrienden.”