BERGEN NH – De gemeente Bergen wijst nog eens op de regels en de strenge handhaving van de toeristische verhuur van woningen.

Woningeigenaren in de gemeente Bergen kunnen sinds 1 april hun huis voor een periode van 63 nachten toeristisch verhuren. Dat is volgens de gemeente Bergen nodig vanwege het enorme tekort aan woningen. “Het reguleren van de toeristische verhuur draagt bij aan de oplossing voor woningschaarste. Er komen op deze manier woningen beschikbaar voor permanente bewoning en de leefbaarheid voor de buurt verbetert.” Deze regels gelden ook voor 2023.

Forse boetes

Volgens de gemeente handhaaft Bergen sinds 1 oktober 2021 streng op de regels. “Als je je niet aan de toeristische verhuurregels houdt, kun je een forse boete krijgen. Voor Bed en Breakfast gelden overigens andere regels.

Het afgelopen jaar zijn er al meerdere boetes uitgedeeld. Zo bedraagt de boete voor het publiceren zonder registratienummer van een woning € 2.000,-. Eenzelfde boetebedrag geldt voor het in gebruik geven van een woning voor de toeristische verhuur zonder melding.  

‘Mis geen informatie’

De gemeente raadt woningeigenaren in de gemeente Bergen aan de nieuwsbrief te raadplegen om geen informatie te missen. Hiervoor is aanmelding noodzakelijk via de webpagina Toeristisch verhuur. Woningeigenaren kunnen op deze webpagina hun woning registreren voor toeristische verhuur. Ook vinden ze de meest gestelde vragen en antwoorden. Inwoners die overlast ervaren of vermoeden dat iemand de regels van de toeristische verhuur overtreedt, kunnen dit melden.