EGMOND – De Koninklijke Redding Maatschappij (KNRM) station Egmond kwam het afgelopen jaar een gemiddeld aantal keren in actie, namelijk 27 keer. Het gemiddelde aantal inzetten betrof de afgelopen tien jaar 28 keer per jaar.

KNRM Egmond bracht in 2022 tien mensen in veiligheid, het gemiddelde aantal ligt op vijftien. De organisatie assisteerde vier keer bij een schip in nood (zeevaart en visserij) en assisteerde zes keer mensen die met hun recreatievaarttuig in de problemen kwamen. De KNRM hielp vijf zwemmers in nood en vier strandbezoekers. De Koninklijk Redding Maatschappij Egmond assisteerde zeven keer een ambulance en een keer de politie.

‘Verhaal kwijt’

De Egmondse bemanning van de KNRM kwam meerdere malen in actie bij een reanimatie op het strand of op zee. “Dit zijn inzetten die best wel wat impact hebben op de bemanning en meestal groot worden uitgelicht in de media. Na afloop wordt zo’n inzet nabesproken door alle ingezette vrijwilligers zodat iedereen zijn verhaal kwijt kan”, vertelt Dirk Sander van KNRM Egmond.

Een actie waarbij de redders van KNRM Egmond én de Egmondse Reddingsbrigade het verschil maakten , betrof een redding van een zwemmer op 12 augustus 2022.

‘Godswonder’

De KNRM stations van Egmond, Wijk aan Zee en IJmuiden en de Reddingsbrigade van Egmond en Castricum kwamen in actie, evenals de kustwachthelikopter, de politie, de ambulancedienst en het Mobiel Medisch Team.

Sander: “Door de invallende duisternis en de inmiddels verstreken tijd nam de hoop op een goede afloop zienderogen af. Ongeveer een uur na de alarmering vonden de redders van Egmond en Castricum de zwemmer op bijna een kilometer vanaf het strand.”

“Gezien de omstandigheden een godswonder dat de zwemmer, weliswaar onderkoeld maar in redelijke gezondheid. werd aangetroffen. Het slachtoffer is met spoed overgedragen aan de eveneens toegesnelde ambulancedienst en het Mobiel Medisch Team.”

Vlootvernieuwing

Naast de inzetten van afgelopen jaar nam de bemanning uitvoerig de tijd om de vervanger van de reddingboot Adriaan Hendrik te kunnen testen. De reddingboot Riet en Jan van Wijk is de eerste van een nieuwe generatie reddingboten. KNRM Egmond neemt deze nieuwe boot media 2023/2024 in gebruik.

De bouw van de Riet en Jan van Wijk is onderdeel van de totale vlootvernieuwing van de KNRM. Tussen 2021 en 2039 wordt de hele reddingvloot vervangen. Dat betekent 77 nieuwe reddingboten.

De huidige vloot is gebouwd tussen 1990 en 2016 en de oudste boten zijn na ruim dertig jaar trouwe inzet toe aan vervanging. Modern en betrouwbaar materiaal is voor de KNRM van groot belang om ervoor te zorgen dat de redders hun werk veilig en op tijd kunnen uitvoeren, onder alle weersomstandigheden.

(Foto’s: Rob Glas/ Facebookpagina De Zee)