BERGEN – juryvoorzitter en burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp maakte afgelopen weekend de negen genomineerden voor de Victoriefonds Cultuurprijs 2018 bekend. Het zijn: drummer Han Bennink, luitist en gitarist Mike Fentross, zanger Paul de Munnik, kunstenaars Martijn Engelbrecht, Gerben Hermanus en Catinka Kersten en schrijvers Gerda Blees, Barry Smit en Saskia Stehouwer.

Ook maakte Hafkamp bekend dat de Alkmaarse dichter en performer Ozan Aydogan (1993) unaniem gekozen is tot Rabobank Jong Talent 2018.

De bekendmaking van de categoriewinnaars vindt plaats tijdens afzonderlijke evenementen. Op 9 september bijt Visuele Kunsten het spits af in Stedelijk Museum Alkmaar. De prijsuitreiking is tegelijk de aftrap van een expositie van het werk van de drie genomineerden.

Op 14 oktober kan het publiek – onder leiding van Ronald Giphart – kennismaken met de genomineerden voor Letteren en de winnaar Jong Talentprijs. Tot slot vindt op 11 november de uitreiking van de cultuurprijs Podiumkunsten plaats in Taqa Theater De Vest. De genomineerden treden dan ook op.

Iedere twee jaar reikt stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie categorieprijzen uit aan kunstenaars, schrijvers en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar.

Tot 2016 gebeurde dat onder naam Rabobank Cultuurprijs. Sinds 2017 is het Victoriefonds hoofdsponsor. Schrijver en biograaf Jan van der Vegt uit Heiloo ontving in 2017 de eerste Victoriefonds Cultuurprijs, het betrof een oeuvreprijs.

De Rabobank blijft net als de afgelopen 10 jaar sponsor van de Jong Talent Prijs. Een zevenkoppige vakjury onder leiding van een burgemeester uit de regio benoemt de genomineerden en kent de prijzen toe.

Ook roept zij de winnaar uit van de Jong Talent Prijs. Zie ook www.victoriefondscultuurprijs.nl