BERGEN NH – Geert uit Bergen, een fictieve naam vanwege privacyredenen, werd slachtoffer van What’sapfraude, meldt NH Samen Veilig (NHSV). Dit een regionaal samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland. 

Als zijn vrouw er geen lucht van had gekregen dat Geert achter haar rug geld aan zijn zoon Friso (eveneens een fictieve naam) overmaakte, dan ging hij waarschijnlijk voor een groter bedrag het schip in. Nu bleef de schade beperkt tot 750 euro.

‘Hij had het zomaar kunnen zijn’

Zijn zoon benaderde Geert via Whatsapp met een nieuw nummer en vroeg of hij kon helpen om twee rekeningen over te maken voor een totaal aan 1500 euro. “Ik hoor het mijn zoon zo zeggen. En de Whatsappjes waren precies in zijn schrijfstijl. Hij heeft een verantwoordelijke baan en is een fantastische kerel. Maar hij is ook een ontzettende rommelkont. Hij had het zomaar kunnen zijn”, vertelt de Bergenaar.

Tikkie

Geert stond op het punt om een rondje te rennen en wilde zijn zoon snel verder helpen. Via een Tikkie maakte de vader twee keer 750 euro over, maar hij had geluk. De tweede betaling kwam niet door het systeem.

‘Oen dat ik ben.’

De ongeduldige dader probeerde Geert snel te verleiden om het bedrag nog eens over te maken, waarna zijn vrouw binnenkwam “Ze zag dat ik aan het hannesen was. Ik probeerde Friso te bellen. Uiteindelijk biechtte ik het verhaal op en ze zei doodleuk: ‘Zijn het geen oplichters?’. Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan. Oen dat ik ben.”

Geert nam meteen contact op met zijn bank, die het geld herleidde naar de BUNQ bank. Het geld was toen al doorgeloodst en niet meer te traceren. Vervolgens deed hij aangifte bij de politie: “Ik kreeg een berichtje dat de zaak was overgeheveld naar rayon Alkmaar, die me later verwittigde, dat ze niks meer voor mij konden betekenen.”

‘Gestopt met internetbankieren’

Geert is door het voorval argwanend geworden als het om online geldzaken gaat. Hij is zelfs gestopt met internetbankieren op de telefoon. “Je leest over deze vorm van fraude en je praat erover, maar ik heb er geen moment over nagedacht dat het mij zou kunnen gebeuren. Vandaar dat ik nu niks en niemand meer vertrouw.”

‘Wees alert’

Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland: “Op WhatsApp komt deze vorm van fraude vaak voor. Criminelen doen zich voor als een bekende en zeggen dat ze dringend financiële hulp nodig hebben.”

“Daarbij komt het voor dat ze eerst informatie hebben ingewonnen via openbare bronnen op het internet over de persoon die ze zeggen te zijn. Of over zijn of haar familie. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust.  

Vraagt een bekende jou via WhatsApp om geld over te maken? Wees dan alert en neem eerst telefonisch contact op met degene die de hulpvraag stelt.”


Burgemeester Voskuil: ‘Daders worden steeds gewiekster’

Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen is blij dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen.

Voskuil: “De omvang van cybercrime neemt toe en daders worden steeds gewiekster. Slachtoffer worden kan grote gevolgen hebben, zowel financieel als emotioneel.”

“Toch lees je maar weinig verhalen van slachtoffers, terwijl het erg veel voorkomt. Slachtoffer worden is niet iets om je voor te schamen, je kunt anderen ermee helpen. Door deze verhalen te delen kunnen we de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk maken.”

Doe ook je verhaal

NH Samen Veilig heeft een website waarop mensen hun ervaringen kunnen delen. Reageren kan anoniem. Een communicatieadviseur neemt eerst contact op met degene die reageert en bekijkt vervolgens hoe de organisatie met het verhaal anderen kan behoeden voor cybercriminaliteit.