Update 16.00 uur:
Politie, OM, gemeente en AZ keuren de gedragingen van Legia Warschau gisteravond ernstig af. Dat meldt de gemeente Alkmaar vrijdag op de gemeentelijke website. ‘Vooraf gemaakte afspraken werden geschonden, de aanhang en ook spelers van de club hebben zich flink misdragen. De gebeurtenissen zullen worden onderzocht en opsporing is gestart.’

Update 14.00 uur:
Een beveiliger van AZ is donderdagavond ernstig mishandeld door twee spelers van de Poolse club Legia Warschau. Het slachtoffer is met een nekbrace door een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis voor onderzoek. Dat meldt de Telegraaf. De spelers die zijn aangehouden zijn Josué Pesqueira en Radovan Pankov. De politie heeft dit bevestigd. Josué speelde in het seizoen 2010/2011 bij VVV-Venlo in de Eredivisie. Het Algemeen Dagblad (AD) laat weten dat het Poolse Openbaar Ministerie een onderzoek start naar het optreden van de Nederlandse politie rondom het grimmige duel. Volgens staatssecretaris Sebastian Kaleta zijn er aanwijzingen dat agenten ‘meerdere misdaden’ hebben gepleegd tegen spelers en de staf van de Poolse voetbalkampioen.

ALKMAAR – Het was onrustig gisteravond voor en na de wedstrijd van AZ tegen Legia warschau. Voor aanvang van de wedstrijd bestormden aanhangers van Legia Warschau de toegangspoort van het uitvak. De mobiele eenheid kon dit niet voorkomen, vanwege het heftige geweld dat tegen stewards en politie werd gebruikt. Na de wedstrijd zorgen supporters voor onrust in de binnenstad.

Bij de bestorming van de ingang is één ME’er bewusteloos geraakt. Na behandeling kon de ME’er niet verder werken, laat de politie op de eigen website weten. De politie gebruikte traangas ter bescherming van de eigen veiligheid en die van de stewards. Enkele Legia-aanhangers ontvreemden een aantal wapenstokken en peperspray van ME’ers. Volgens de politie is het onduidelijk of die ook zijn gebruikt.

Door de chaos kregen een aantal bezoekers de kans om zonder kaartje of controle van de toegangsbewijzen het bezoekersvak binnen te gaan.

Aanhoudingen

De politie heeft na de wedstrijd twee mensen uit Servië en Portugal aangehouden vanwege mishandeling. Poolse media beweren dat het gaat om spelers uit het team van Legia Warschau, maar de politie kan dit niet bevestigen. De twee mannen zitten nog vast.

Vuurwerk in de binnenstad

De politie laat weten dat de Nederlandse politie, de politie van Warschau en voetbalvereniging Legia afspraken maakten over de manier waarop de supporters van Legia de wedstrijd konden bezoeken. Ze spraken af dat de bezoekende voetbalsupporters niet de stad in mochten vanwege de festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad rond 450 jaar Alkmaars Ontzet.

In de loop van donderdag werd duidelijk dat deze supporters zich wel in de stad bevonden. De politie trof vuurwerk aan en kreeg informatie dat Legia-aanhangers zwaar vuurwerk zouden bezitten. Als gevolg hiervan wees burgemeester Anja Schouten van Alkmaar de omgeving van het station en het stadion als veiligheidsrisicogebied aan. Dat deed ze is in de loop van de middag. De politie had hierdoor het recht om preventief te fouilleren.

Foto’s:
Na afloop van de wedstrijd werden de aanhangers van Legia Warschau buiten een tijdlang tegengehouden. Rondom het stadion verzamelden zich ondertussen veel in de haast opgeroepen ME pelotons. Rond 23.45 uur mochten de aanhangers vertrekken. (Foto’s: Inter Visual Studio/ Michel van Bergen).