BERGEN – Goed nieuws voor het Hertenkamp in Bergen. Ook in de toekomst zijn herten hier meer dan welkom, net zoals dat geldt voor alle andere Hertenkampen in Nederland.

Begin dit jaar leek het doek te vallen voor het houden van herten. Demissionair minister Adema schrapte de herten van de zogenoemde positielijst met daarop dieren die als hobby- of huisdier mogen worden gehouden. De herten in de Hertenkampen mochten blijven tot hun dood, maar fokken was niet meer toegestaan. Dit om het welzijn van de dieren te beschermen (‘herten horen in de vrije natuur’) en het gevaar voor de mens te beperken. Want volgens de minister kunnen de dieren verzorgers en bezoekers pijn doen.

Maar dinsdag besloot de minister dat damherten en edelherten in dit uitzonderlijke geval een permanente vrijstelling krijgen. Het houden en fokken van deze dieren in Hertenkampen blijft dus toegestaan.

Tekst loop door onder de foto.

‘Lekker oud worden bij ons’

Het eerdere besluit van de minister zorgde in Nederland voor veel protest, vanwege de maatschappelijke waarden die de dieren vertegenwoordigen. Het is een aloude traditie en veel mensen genieten van de dieren, was het argument.

Dat het protest effect heeft en de minister een draai maakte, is voor de Bergense Hertenkampbeheerder Jaap Dekker mooi nieuws. “Ja geweldig, want natuurlijk horen herten thuis in een Hertenkamp”. Ook hij en zijn collega’s protesteerden tegen het eerdere besluit, ook op regionaal niveau. “Zo klopten we aan bij de wethouder. En mooi dat ook de gemeenteraad haar ongenoegen toonde door brieven te schrijven aan Den Haag.”

Voor Dekker en zijn collega’s is het teruggedraaide besluit een grote opluchting. Hij vertelt dat het Hertenkamp recent een hertenbok (mannetjes-hert, red.) in het park heeft rondlopen. “Die mag nu toch blijven en lekker oud worden bij ons.”

De lijst van huis- en hobbydieren is vanaf 1 juli volgend jaar geldig.


Zie ook de video van RTV80 TV, gemaakt in februari 2023.