EGMONDEN – Inwoners van de gemeente Bergen die meer willen weten over het glasvezelnetwerk dat E-Fiber in de hele gemeente gaat aanleggen en de mogelijkheden voor het kiezen van providers en abonnementen, kunnen in de week van 2 mei terecht op de zogenoemde glasvezelmarkten in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef.

E-Fiber legt een open netwerk aan, met meerdere aanbieders. Gebruikers mogen zelf bepalen bij welke provider ze internet, televisie en/of telefonie afnemen. Informatie op de markt kan handig zijn om te bepalen of een aansluiting op glasvezel wenselijk is en om tot een keuze te komen voor een provider en een abonnement, zegt E-Fiber. De providers zijn op de markt aanwezig om vragen te beantwoorden. De informatiemarkten vinden plaats op dinsdag 3 mei en donderdag 5 mei op de parkeerplaats van dorpshuis de Schulp en op vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei op de parkeerplaats bij Duynmayers Kroft. Deze vier markten duren van 11.00 tot 18.00 uur.

Groeiende vraag naar data

De eerste schop ging vrijdag 11 februari in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in de dorpskernen en het buitengebied af te trappen. De komende periode komt buurt voor buurt, straat voor straat, de hele gemeente aan de beurt. De verwachting is dat medio 2023 het nieuwe glasvezelnetwerk klaar is. Volgens een woordvoerder van E-Fiber speelt glasvezel in op de groeiende vraag naar data. Bijvoorbeeld streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Hij noemt ook technische bedrijven, die zware applicaties nodig hebben, als voorbeeld en de dienstverlenende sector. “Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan.” Wethouder Antoine Tromp van Bergen noemt het belangrijk dat er hogere snelheden gehaald kunnen worden op het net. “Wij zijn blij met de komst van glasvezel in Bergen.” Bewonersinitiatief Bergen Breedband heeft zich hiervoor jarenlang beijverd. Medeoprichter Vincent Dekker: “Steeds meer gemeenten hebben glasvezel. Daar wil je bij horen om te zorgen dat jouw bedrijfsleven dezelfde internetsnelheid kan halen als de concurrentie elders. Dat mensen goede zorg op afstand kunnen krijgen, dat je thuis goed beeld hebt op tv. Dat er voor leerlingen een goede verbinding is tussen thuis en school en van school naar de rest van de wereld. Dat hoort gewoon bij het moderne leven.”

Aanleg in etappes

De gemeente Bergen, verdeeld in zes gebieden, krijgt stap voor stap toegang tot het glasvezelnetwerk. Informatie over de planning van de aanleg en de providers is te vinden op e-fiber.nl/bergen-nh

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Efiber-eerste-schop-in-de-grond-met-Erik-Bekkering-1024x740.jpg
Archieffoto van 11 februari 2022. Start aanleg glasvezelkabels in de gemeente Bergen door E-Fiber en Zener. Op de foto wethouder Erik Bekkering (links) en Eric Vos van E-Fiber.