BERGEN NH – Tijdens het evenement Gluren bij Duurzame buren, kunt u vanaf 24 oktober ontdekken hoe het is om duurzaam, energiezuinig of zelfs aardgasvrij te wonen. Duurzame buurtgenoten in Bergen, Alkmaar, Heiloo en Castricum geven dan een virtueel kijkje in hun woning, tijdens een online rondleiding. Het evenement duurt van 24 tot en met 27 oktober.

Verschillende typen woningen doen mee. U kunt binnenkijken in een vrijstaande woning uit het jaar 2000, waarbij al tijdens de bouw veel voorzieningen zijn aangebracht. Maar er zijn ook rijtjeshuizen die pas later zijn verbouwd, bijvoorbeeld tot volledig gasloze woningen. U ziet bekende maatregelen als warmtepompen, isolatie en zonnepanelen. Maar ook unieke oplossingen zoals warmteterugwinning, een zonneboiler en infraroodpanelen.

Rondleidingen

Een reporter verzorgt de rondleidingen. Huiseigenaren laten hun duurzame maatregelen zien en delen tips, ervaringen en dilemma’s. Na de rondleiding beantwoordt een onafhankelijk energieadviseur van het Duurzaam Bouwloket vragen. Of het nu gaat over terugverdientijden, techniek, de stappen die u zelf kunt zetten of over subsidies.

Programma

  • Maandag 24 oktober: Vrijstaande nieuwe woning uit 2000 in Alkmaar.
  • Dinsdag 25 oktober: Verduurzaamde hoekwoning in Heiloo, met zonneboiler, gasvrij en nul-op-de-meter.
  • Woensdag 26 oktober: Volledig verduurzaamde woning in Bergen, met infraroodpanelen en nul-op-de-meter.
  • Donderdag 27 oktober: Verbouwde tussenwoning in Castricum, voorzien van warmtepom met buitenunit en nul-op-de-meter.

Alle rondleidingen beginnen om 20.00 uur. U kunt zich online aanmelden