BERGEN NH – “We zijn blij dat we zoveel mensen kunnen laten zien hoe mooi het hier is. Dat kan prima als iedereen zich aan de regels houdt”, schrijft boswachter Samuelle van Deutekom van Staatsbosbeheer op boswachtersblog.nl. Ze is actief in de Schoorlse duinen en vraagt bezoekers zich te houden aan goede voornemens.

De boswachter vraagt bezoekers om op de paden te blijven, zodat dieren in het bos hun rust kunnen vinden. Ook het groen blijft op die manier heel. Daarnaast is het fijner recreëren als je geen wandelaars tegenkomt op de MKB-route of andersom, schrijft ze. “Gun elkaar te ruimte.” Haar tweede vraag is: laat niet je afval in het bos achter. Van Deutekom: “Dieren gaan aan de haal met afval waardoor het zich verspreidt. We kennen allemaal de horrorbeelden van vogelmagen vol plastic en dieren die verstrikt zitten in mondkapjes.”

Ook uw hond op de paden
De boswachter vraag ook om geen natuur mee naar huis te nemen. Dit om voldoende over te laten voor de dieren. En zorgt dat ook uw hond op de paden blijft, schrijft ze. Komen ze in de buurt van broedende vogels, dan kunnen ze aanstaande ouders verjagen. Het is ook fijner voor mensen in de natuur. Niet overal in het bos moeten honden aan de lijn, benadrukt de boswachter. “Kijk voor meer informatie hierover op de borden bij de ingangen van het bos.”

Iedereen blij en geen boete
Van Deutekom: “Houd je je aan de regels, dan zorg je voor de natuur, blije recreanten en een blije boswachter. Je voorkomt ook dat je een boete krijgt van minimaal 100 euro. En bij stroperij (de natuur mee naar huis nemen) zelfs de kans op een strafblad.”

Foto: Staatsbosbeheer