BERGEN – Inwoners van de gemeente Bergen kunnen op zaterdag 19 maart van 9.00-11.00 uur weer gratis compost scheppen bij het gemeentedepot aan de Oosterdijk in Bergen.

De gemeente organiseert deze actie samen met HVC, die de compost uit uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) beschikbaar stelt.

Door deze compost te gebruiken in de tuin, wordt het gft-afval op een nuttige manier hergebruikt.

Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Iedere volle gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.

Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan belandt in de gft-bak. De andere helft bij het restafval.

Dit is zonde.

Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen.

Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

Het advies is een aantal zakken of een aanhanger mee te nemen om de compost in te vervoeren.

Het is verplicht om de aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als dit niet gebeurt.

Geef een reactie