BERGEN – Zaterdag 9.00 tot 11.00 uur kunt u als inwoner van de gemeente Bergen gratis compost ophalen op de Oosterdijk 21-22 in Bergen.

De gemeente organiseert deze actie samen met HVC, die de compost uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) beschikbaar stelt. Door deze compost te gebruiken in uw tuin, hergebruikt u uw gft-afval op een nuttige manier.

Met deze compostactie wil de gemeente zijn inwoner belonen voor de inspanningen om gft-afval te scheiden.

Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die u aan de weg zet, staat namelijk gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. H

Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.
Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar.

Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid.

Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Gas dat gebruikt kan worden om ermee te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken.

Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector.

Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

De compostactie van de gemeente Bergen vindt plaats op zaterdag tussen 9.00 en 11.00 uur op de Oosterdijk 21-22 in Bergen.

U kunt een aantal zakken of een aanhanger meenemen om uw compost in te vervoeren.

Neem een schep mee, zodat u de compost in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen. Denk eraan dat u uw aanhanger afdekt met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als u dit niet doet.

Geef een reactie