BERGEN NH – Na de start van het project ‘Groen in de Buurt’ van vorig jaar, start op 3 oktober een tweede ronde met een ideeënavond in de bibliotheek aan Dreef 1 in Bergen.

Inwoners met een idee voor een groene oppepper voor hun buurt, kunnen hun idee aanmelden bij het project Groen in de Buurt, benadrukt wethouder Ernest Briët. “Deelnemers krijgen hulp van onder andere de gemeente om het idee uit te werken tot een concreet plan. Daarna gaan ze samen met buurt aan de slag.”

De wethouder benadrukt dat nieuwe perken of beplanting rondom bomen het straatbeeld fleuriger maken. Ook kan dit ervoor zorgen dat de wijk beter bestand is tegen extreem weer. Bomen en planten zorgen voor verdamping en verkoeling bij droog en heet weer. En minder tegels zorgt ervoor dat er extra water kan weglopen in de bodem bij grote regenbuien.

Een groene straat geeft de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners een boost. Verder wordt de wijk aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels.

Van meer biodiversiteit tot gezelligheid

Vorig jaar was de eerste ronde voor Groen in de Buurt in Bergen. Vier bewonersgroepen maakten toen hun buurt klimaatbestendiger. Bijvoorbeeld door tegels te verwijderen of door meer vaste planten op openbare plekken te planten.

Het project is een samenwerking van de gemeente met Landschap Noord-Holland, IVN en de Natuur en Milieufederatie NH. Briët: “Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid.”

Beoordeling van bewonersinitiatieven

De provincie en de gemeente stellen budget beschikbaar voor de uitvoering. De natuurorganisaties helpen bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering.

Voor initiatieven voor Groen in de buurt in de gemeente Bergen stelt de gemeente in totaal 25.000 euro voor inwoners beschikbaar. Briët: “De ingediende bewonersinitiatieven worden beoordeeld op omvang en haalbaarheid. Op basis daarvan wordt voor de realisatie een bijdrage beschikbaar gesteld.”

Ideeënavonden

Inwoners van de gemeente Bergen kunnen op dinsdag 3 oktober tijdens de ideeënavond. inspiratie opdoen en eventueel een idee alvast voorleggen. Zie voor tijden, locatie en aanmelden de website van Groen in de Buurt. (Bron foto’s: gemeente Bergen).

Je eigen wijk groener en biodiverser maken: dat is het doel van deze Bergenaren. (Foto: RTV80).