EGMOND AAN ZEE – Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee gaat open vanaf donderdag 27 januari, ongeacht de uitslag van de persconferentie van dinsdag 24 januari. Dat meldt eigenaar Rith Groot. Ook ruim 25 andere horecagelegenheden in Egmond aan Zee, de meeste bedrijven daar, gaan open.

Groot laat in het Noordhollands Dagblad weten dat zijn hotel teveel leidt onder de coronamaatregelen. En dat terwijl hij coronaproof kan werken. “We gaan open zoals we voor de lock-down gesloten zijn.” Groot: “Ik wil niet recalcitrant zijn, maar het gaat gewoon niet meer.” Groot is niet bang voor boetes, misschien wel 4000 euro per dag, omdat de hotelorganisatie nu ook al veel kosten maakt. Zo betaalt Groot per dag 10.000 euro voor de bedrijfsvoering van Hotel Zuiderduin en dagelijks 5000 euro voor de andere twee hotels die gesloten zijn: Strandhotel Golfzang en Hotel De Boei. Ook is er een personeelsprobleem: inmiddels hebben enkele werknemers een andere baan, namelijk in corona-priklocaties van de GGD. 

Lobby

Onder andere mede-eigenaar Mats Dekker van Vis aan Zee, Rith Groot van Hotel Zuiderduin en Rein Antoons van Het Wapen van Egmond zijn vanuit Ondernemersvereniging BIZ Egmond aan Zee bezig met een lobby. Mats Dekker: “Bijna alle horeca in Egmond aan Zee doen mee met de actie. Een groot deel van de horeca in Alkmaar neemt deel. We benaderen nu ook ondernemers uit Egmond-Binnen, Bergen en Heiloo. Ook maken we nu een app-groep voor deelnemende horecaondernemers.” Daarnaast heeft Dekker samen met enkele collega-ondernemers aan burgemeester Lars Voskuil laten weten dat meerdere ondernemers op 27 januari hun zaak openen. Een tweede gesprek volgt volgens Dekker op 26 januari.

‘Boete maakt niet uit, we missen nu heel veel omzet’

Tegemoetkomingen zijn volgens Dekker niet toereikend. “Ook omdat we dat geld moeten terugbetalen.” Volgens Dekker kost een gesloten horecazaak duizenden euro’s per maand. “De nood is zeer hoog.” Rein Antoons van Het Wapen van Egmond is niet bang voor boetes: “We zijn inmiddels al zover dat het ons niet uitmaakt. Ik mis nu heel veel omzet.”

Restaurant Mats is vooralsnog een van de horeca-ondernemers die niet meedoet met de onrechtmatige opening van restaurants. Volgens hem is de kans aanwezig dat de overheid de regels op 24 januari gaat versoepelen. “In dat geval mag iedereen open.” Koninklijke Horeca Nederland steunt de actie niet: de organisatie mag niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.