REGIO – Net als een aantal andere ziekenhuizen kampt ook de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar met een groot tekort aan verpleegkundigen op de intensive care.

Er is zelfs een aantal bedden op de intensive care buiten stelling gezet. “Een maatregel die eigenlijk nooit genomen wordt vanwege de belangrijke regionale functie die Noordwest heeft”, aldus woordvoerder Bianca Wieringa.

Er is een wervingscampagne gestart om te gaan van vijftig naar zestig fulltime banen. De opleiding tot intensive care-verpleegkundige duurt echter anderhalf jaar, waardoor dit op korte termijn nog geen oplossing biedt.

Het ziekenhuis lost het tekort op door detachering, meer werk voor verplegers die er al werken en tijdelijke sluiting van een aantal bedden, laat NH Nieuws weten.

Daarnaast heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep te maken met ziekteverzuim, zwangerschapsverlof en vakantieverlof, én moet de organisatie de IC uitbreiden met drie extra bedden. Dat maakt het tekort nog groter.

Noordwest Ziekenhuisgroep probeert ziekteverzuim te beperken, maar door de hogere werkdruk tijdens de coronacrisis zijn er toch meer uitvallers dan normaal.