ALKMAAR- Grote Kerk in Alkmaar organiseert jaarlijks in de zomer een aantal concerten die onder de noemer ‘Zomeravondconcerten’ vallen. Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk. De editie op woensdag 4 augustus start om 20:15 uur en wordt verzorgd door organist Sietze de Vries.

Sietze de Vries (Groningen Martinikerk) koos als motto de openingszin van Psalm 23. Deze Psalm werd door Sweelinck voor orgel bewerkt. De Vries heeft een grote faam als improvisator waarin hij ook musiceert in de muzikale taal van de componisten uit de Sweelinckschool. Hij zal over dezelfde Psalmmelodie improviseren op het koororgel.

Op het grote Van Hagerbeer/Schnitger orgel opent Sietze zijn concert met het monumentale werk ‘Was kann uns kommen an für Not’ van Sweelinckleerling Jacob Praetorius. Dezelfde melodie ligt ten grondslag aan de ‘Fantasie’ van Jan Adam Reinken, de organist van de Katharinenkirche in Hamburg, die in Deventer werd geboren en door Sweelincks leerlingen werd opgeleid. Ook op het Grote orgel vertoont De Vries zijn improvisatiekunsten.

Naast de ‘Zomeravondconcerten’ organiseert de Grote Kerk ook de kaasmarktconcert op vrijdag 6 augustus. Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 6 augustus worden de orgels bespeeld door stadsorganist Pieter van Dijk.

kaarten voor een ‘Zomeravondconcert’ kunnen uitsluitend online worden gereserveerd. Dat kan via grotekerkalkmaar.nl.

Foto: persfoto organist Sietze de Vries

ByEvert