EGMOND AAN DEN HOEF – Een raadsbrede projectgroep wil een 28 meter hoge toren laten bouwen op de Slotruine in Egmond aan den Hoef als onderdeel van een grootschalige herstructurering.

Doel is de historie van het vroegere middeleeuwse kasteel en de regio voor een groter publiek onder de aandacht brengen.

Zo komt er een tweede ophaal- of draaibrug en een tentoonstelling in het voormalige schoolgebouw.

Op het schoolgebouw komt een nieuw te bouwen tweede verdieping met uitzicht op de toren. Dit gebouw krijgt overigens ook een VVV-functie.

Dan horeca: in het gebouw van museumhoeve Overslot komt een slow-food-restaurant in middeleeuwse sferen.
Bergen wil samen met Overslot-gebruiker Stichting Hafre zoeken naar andere mogelijkheden voor muziekvoorstellingen binnen en buiten het Slotkwartier.

“Zij kunnen hun activiteiten nog zeker drie of vier jaar continueren, tot het restaurant er is”, zegt D66-raadslid Marcel Halff.

Daarnaast verrijzen er kruidentuinen in de sfeer van de vroegere hofstedes en komt er een boomgaard, een terras en een kas voor biologische groente.

Ook een baristabar, een proeflokaal voor de nieuwe bierbrouwerij Sancti Adalberti, een muziekpodium op de Slotruine en een kinderboerderij, speeltoestellen en gebiedseigen beplanting in het park staan op het wensenlijstje.

Bezoekers blijven nu maar kort bij de slotruine omdat ze niet goed weten waar ze meer informatie kunnen halen, zegt de projectgroep. Ook zouden er voorzieningen ontbreken.

De projectgroep gebruikte voor het plan idee├źn van gebruikers, ondernemers en bewoners. De details en de fasering van de plannen kunnen nog wijzigen. Er komt een informatieavond voor bewoners en zij kunnen een zienswijze indienen. Bergen neemt in januari of februari 2018 een besluit.

(Bron foto’s: gemeente Bergen).

Geef een reactie