Hagepreek

ByRedactie

7 september 2017

EGMOND AAN DEN HOEF – Vierhonderdvijftig jaar geleden was Jan Arentz een bekende mandenmaker in Alkmaar. Nog bekender werd hij als zogenaamde ‘hageprediker’ tijdens de stormachtige periode van de Reformatie. Op veel plaatsen in den Nederlanden kwamen gelovigen in open velden bijeen om naar predikanten te luisteren en hun nieuwe geloof te vieren.

Preken door aanhangers van Luther en Calvijn in de stad Alkmaar waren verboden, maar Jan Arentz sprak ‘tussen de hagen’ in de weilanden van de Egmondermeer en in Bergen.

De katholieke bisschop was hiervan op de hoogte en stond het toe. Zondagochtend 10 september wordt deze bijzondere historie weer nieuw leven ingeblazen en helemaal van nu gemaakt. Ds. Saskia Ossewaarde uit Egmond en Ds. Engele Wijnsma uit Bergen spreken om 10.30 uur in het weiland langs het Arissendijkje bij de Arentzhoeve.

Boeren, Burgers en Buitenlui, komt allen daarheen! Tijdens Open Monumentendag. De hagepreek vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Bouwen op Geloof, een gezamenlijke tentoonstelling op twee locaties.

500 jaar nadat theoloog Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen publiceerde, vertellen Historisch Museum Het Sterkenhuis en Museum van Egmond hoe het geloof zich ontwikkelde in deze streek. Objecten, prenten, bouwtekeningen, kerken en kapellen getuigen van een rijke en bewogen geschiedenis.

De locatie is Egmondermeer 3 in Egmond aan de Hoef. Neem zelf koffie/thee mee, voor koekjes wordt gezorgd. Voor hen die dat nodig hebben zijn er stoelen. Zelf een klapstoel meenemen kan ook. Neem bij vragen contact op met dedominee@bergen.nl

Bastiaan de Poorter, Hagepreek buiten Utrecht