EGMOND – Bij de 48e editie van de Halve Marathon van Egmond staan twee van Nederlands beste marathonlopers aan de start. Khalid Choukoud en Björn Koreman starten op zondag 8 januari het nieuwe hardloopseizoen aan de Noord-Hollandse kust.

Zij gaan onder andere de strijd aan met de Belgische atleet Koen Naert. Wie gaat het nieuwe jaar sterk van start en behaalt het podium van deze beruchte winterklassieker?

Zowel Choukoud als Koreman kwamen al eens in actie tijdens Halve Marathon van Egmond en weten dus wat ze moeten verwachten op het uitdagende parcours. Zondag zal blijken wie het beste het najaar is uitgekomen. 

Khalid Choukoud

Khalid Choukoud heeft wellicht de beste papieren. De 36-jarige Hagenaar verkeerde het afgelopen jaar in topvorm. Zo scherpte hij in mei zijn persoonlijk record op de 10 kilometer aan naar 28.35 (Manchester). En afgelopen oktober prolongeerde hij bij de TCS Amsterdam Marathon zijn titel op het NK in een persoonlijk beste tijd van 2.09.34.

De 31-jarige Björn Koreman maakt sinds 2021 deel uit van het Running Team. Na een knappe negende plek op de marathon van Rotterdam dit jaar, met een PR van 2.10.32, kampte de atleet uit Brabant met flink wat blessures. Het EK atletiek in augustus moest hij daardoor laten schieten.

Koreman werkte de afgelopen periode hard om weer in vorm te komen, de Halve Marathon van Egmond wordt weer zijn eerste grote wedstrijd.

Koen Naert

Koreman en Choukoud kunnen zondag de nodige tegenstand verwachten van de Belg Koen Naert. De 33-jarige loper is een gevestigde naam in de Belgische atletiek en heeft in het verleden een aantal sterke prestaties op de klassieke afstand neergezet.

Zo werd hij zevende tijdens de Berlijn Marathon van 2015 en finishte hij als achtste in de New York City Marathon van 2017. Ook op Europees niveau liet Naert eerder zien uit welk hout hij gesneden is. In 2018 pakte hij de Europese marathontitel met een tijd van 2.09.51.

De Belgische broers Soufiane en Lahsene Bouchikhi komen eveneens in actie in Egmond aan Zee. Andere deelnemers van eigen bodem zijn Stan Niesten, Ronald Schröer, Gianluca Assorgia en Lucas Nieuweboer.

Live uitzending

De wedstrijd gaat vanaf 12.16 uur van start met de vrouwen. Om 12.25 uur klinkt vervolgens het startschot voor het mannenveld. In de traditionele man-vrouw wedstrijd gaan de heren onder andere de strijd aan met Nienke Brinkman en Jill Holterman.

In totaal doen er vijftienduizend hardlopers meer aan de 48e editie van de Halve Marathon van Egmond. Net als de ATB strandrace (mountainbikewedstrijd) Egmond-Pier-Egmond op zaterdag is het evenement is zondag live te volgen op de kanalen van RTV80.

Kijk voor meer informatie op de website van de Halve Marathon van Egmond.

Foto: Khalid Choukoud (Foto: Le Champion)