EGMOND – Zondag om 12.16 uur klinkt het startschot van de Halve Marathon. De vrouwen bijten het spits af. De grootste kanshebsters zijn Flomena Chepchirchir en Valentine Kibet. Andrea Deelstra, Jip Vastenburg en AdriĆ«nne Herzog zijn de Nederlandse troeven.

De mannen starten 9.17 minuten later dan de vrouwen, in het kader van de traditionele man-vrouw wedstrijd. De Keniaan Abel Kirui heeft zin in deze zware uitdaging. “Ja”, zucht hij lachend, “I will do my best to win.” De 31-jarige atleet heeft een reputatie van een winnaar.

Hij werd in 2009 en 2011 wereldkampioen op de marathon. In Egmond heeft hij nog nooit gelopen, het wordt zijn eerste wedstrijd na een lange blessureperiode. Volgens Jesper van der Wielen zijn de Nederlandse mannen in staat overeind te blijven in het internationale topveld.

Uniek in Egmond is de strijd met de elementen, de tijd is ondergeschikt aan de klassering. “Ik hoop dat de wedstrijd pas na 10 kilometer hard wordt gemaakt, dan ben ik op mijn sterkst.” Hijzelf is er in ieder geval klaar voor.

Na een bewogen jaar is de vorm beter dan ooit. “Dit is een super gave wedstrijd om te lopen. Ik zal zeker genieten van het afzien”, aldus Van der Wielen. “Ik ben gek op een man tegen man gevecht.”

Direct na de toplopers starten de duizenden recreanten. Niet eerder stonden er zoveel hardlopers ingeschreven voor het evenement als de 17.739 deelnemers dit jaar.

Geef een reactie