EGMOND AAN ZEE – Dat een kerstwens werkelijkheid kan worden, werd dinsdagmiddag duidelijk in de tuin van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Hier genoten bewoners en personeel van het zorgcentrum van haring en andere lekkere hapjes zoals stukjes kaas en worst. En drankjes. Dat smaakte nog eens extra goed dankzij de live muziek van het accordeonduo Gerrit Gravenmaker en William Wijker.

Angelique Blok van de Prins Hendrik Stichting hing vorig jaar in het centrum van Bergen een wens in de kerstboom die Rotary Bergen op de kerstmarkt had neergezet. Hierop schreef Angelique dat ze de inwoners en het personeel graag wilde laten trakteren op haring.

Rotary Bergen vond dit een bijzonder goed idee en ging ermee aan de slag. “Geen veiling van het eerste vaatje haring, geen fundraising. Nee, gewoon een gezellige middag met en voor de 145 bewoners en de veertig medewerkers van de Prins Hendrik Stichting”. Dat was volgens Rotary Bergen de bedoeling en zo geschiedde.

‘Ik doe graag iets terug voor mijn klanten van toen’

Visboer Michel Heusy van viswinkel Visspecialist Heusy in Bergen, bood ze met plezier aan. Hij sponsorde honderd haringen en Rotary Bergen hetzelfde aantal.

“Ik ben veertig jaar geleden begonnen met een viskar bij de vuurtoren en heb daarna ook in Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen gestaan. Nu kan ik wat terugdoen voor mijn klanten van toen, want ik heb veel aan ze te danken. En dat is fantastisch”, vertelt Heusy terwijl hij op zijn viskar haring fileert en haringen weggeeft aan de Egmonders. “Ik krijg hulp van Luuk Wokke uit Bergen, het gaat heel goed zo”, laat hij weten.

De visverkoper, die al regelmatig haringen uitdeelde aan de bewoners en het personeel van woonzorgcentrum De Marke in Bergen, is vastbesloten deze actie in Egmond te herhalen.

Michel Heusy.

‘De mensen genieten’

Angelique Blok, de bedenker van de haringparty, reageerde zeer verrast toen ze hoorde dat haar wens zou uitkomen. “Ik ben heel blij en dankbaar. Ook trouwens omdat de activiteitenbegeleiding de versiering van de tuin heeft opgepakt met onder andere vlaggetjes. Ik zie de mensen genieten, dat vind ik echt geweldig.”

De bewoners en het personeel zitten gezellig bij elkaar, sommigen wagen een dansje. Bewoner meneer Van Mildert geeft de middag het rapportcijfer negen. “Ik heb het erg naar mijn zin, het is perfect. De hapjes zijn lekker, ik houd ook echt heel veel van haring. Kijk maar: ik heb er twee op. Als ik het niet lekker zou vinden, dan zou ik dat niet doen. En de muziek houdt het aan de gang.”

Ook een andere inwoner geeft een reactie. “Ik vind het een geweldig feestje en ik ben dankbaar dat de rotary dit voor elkaar gekregen heeft. Het weer speelt goed mee. We hebben een drankje en lekkere haring, dus ik ben heel tevreden.” (Foto’s: RTV80).

Medewerkers van de Prins Hendrik Stichting. In het midden: Angelique Blok.

Meneer Van Mildert.

Accordeonduo Gerrit Gravenmaker en William Wijker.

Personeel van de Prins Hendrik Stichting.