PWN – In het bezoekerscentrum De Hoep staat een leger van kleurloze houten soldaten.

De soldaten zijn onderdeel van de expositie ‘Soldaat onder het Zand’ en horen bij verschillende legers, maar zonder de juiste kleur uniform weet niemand precies bij welk leger ze horen.

Kinderen kunnen de soldaten vanaf deze week komen inkleuren, zodat ze zich bij hun kameraden kunnen voegen.

Duizenden soldaten kwamen in 1799 om tijdens de Slag bij Castricum. Het was de grootste veldslag die ooit in Holland werd uitgevochten.

Het duinzand wist de sporen van deze oorlog goed te verbergen, maar in PNW Bezoekerscentrum De Hoep is het verhaal over deze ‘vergeten oorlog’ springlevend.

De expositie ‘Soldaat onder het Zand’ geeft een beeld van het strijdtoneel van de Slag bij Castricum.

Achtergronden bij de tentoonstelling is het filmproject van historica Pauline van Vliet.

In de film brengt zij de Slag bij Castricum weer tot leven. Meer dan honderd mensen speelden mee in de film als figurant en basisschoolkinderen uit Castricum maakten decorstukken voor de animaties zoals soldaten, scheepjes en landschappen.

De tentoonstelling in De Hoep gaat dieper in op de betekenis van de veldslag voor het duingebied.

Vanaf deze week kunnen kinderen t/m 12 jaar in het bezoekerscentrum een houten soldaat ‘adopteren’ en beschilderen in de kleuren van het soldatenuniform.

De activiteit vindt plaats op de woensdagmiddagen van 14.00 – 16.00 uur. De kosten per soldaat zijn €12,50 en een soldaat mag door maximaal 4 kinderen worden geadopteerd en ingekleurd. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Meer informatie over film, expositie en de activiteiten: www.pwn.nl/eropuit of bel met Bezoekerscentrum De Hoep, Castricum (0251) 661 066.

Film en expositie zijn geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor jonge kinderen.

Geef een reactie