BERGEN – De Herdenking bestaat uit de herdenkingsbijeenkomst, gevolgd door de Stille Tocht naar de Geallieerde Begraafplaats en de plechtigheid aldaar.

Om 18.45 uur tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Ruïnekerk zal Rineke Struch-Bouman spreken. Zij is overlevende van de Holocaust en schrijfster van het boek “Na veertig jaar eindelijk de bevrijding”. Er is muziek van alt Maria Delver en organist Frank van Wijk.

Nies Wouters, Olivier Kaper en Ella Roecoert, leerlingen van de Willem Alexander school zullen declameren.

Om 19.30 uur is het vertrek Stille Tocht vanaf het terrein van de Ruïnekerk naar de Geallieerde Begraafplaats aan de Kerkedijk, waar om 19.40 uur de Bergense Harmonie speelt.

Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte zijn en daarna vindt de bloemlegging plaats bij het Groot Offerkruis door wethouder Peter van Huissteden namens het College van B&W van Bergen en Jan Blok, voorzitter van het 4 Mei Comité. Zo ook bij het Joods gedenkteken door Rineke en Monique Struch en bij het Verzetsmonument door Olivier Kaper en Ella Roecoert (Willem Alexander school).

Namens de Bergense jeugd en Tilly van der Wijk (dochter van Bergense verzetsouders) bij het Propellerblad door Ali Hondius (verzorgster geallieerd graf) en Klaas Wits (zoon van Bergense verzetsouders).

Vervolgens brengt trompettist Marco Langedijk de Last Post ten gehore. De vlaggen van de R.A.F. en de Navy White worden gehesen.
De plechtigheid wordt besloten met het zingen van het Wilhelmus.