BERGEN – Een beeld (portret) van de Bergense componist Simeon ten Holt  (1923-2012) maakt deel uit van de tentoonstelling van beeldhouwer Jeroen Henneman in Museum Kranenburgh. Deze expositie heet ‘Jeroen Henneman – Het leven der dingen’.

Burgemeester Lars Voskuil en Matthijs Koornneef, kleinzoon van Simeon ten Holt, onthulden het beeld dinsdag tijdens een feestelijke bijeenkomst gevuld met kunst en ontoerende muziek.

Henneman maakte het beeld ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt. Later dit jaar krijgt het beeld een vaste plek in de tuin van het Oude Raethuijs in het centrum van Bergen. Het portret komt te staan op een sokkel, ontworpen door architect Dirk Jan Postel.

Podium voor hedendaagse muziek

Ook elders in het land is er aandacht voor Simeon ten Holt in de vorm van concerten met zijn muziek. En vooral van zijn Canto ostinato, een compositie uit 1976 die in Bergen tot stand kwam en waarvoor hordes mensen als een blok vallen. Ook als ze nog nooit naar een klassiek concert zijn geweest.

Ten Holt was zelf helemaal niet zo blij met de populariteit ervan, hij vond dat hij veel betere composities had gemaakt. Desondanks werd de Canto voor Ten Holt wat de Bolero werd voor Ravel.

De componist heeft zich ook veertig jaar lang ingespannen om in Bergen een podium te geven aan de hedendaagse muziek door het oprichten en leiden van de Werkgroep Bergen Hedendaagse Muziek.

‘Waardig en passend eerbetoon’

Na de presentatie van het boek ‘Vleugels, leven en werk van Simeon ten Holt’, geschreven door Arie Vuyk, speelde violiste Janneke van Prooijen een compositie van Simeon.

Burgemeester Lars Voskuil van Bergen sprak zijn waardering uit voor Ten Holt. “Ik kijk er met gepaste trots naar uit dat de gemeente Bergen straks zo’n waardig en passend eerbetoon heeft van deze bekende Bergenees. Dat mogelijk in lengte der dagen de herinnering open houdt aan iemand die zo van belang is geweest voor de kunsten, voor de vernieuwing in de hedendaagse muziek en voor Bergen.”

Concert in Grote Kerk Alkmaar

Na de onthulling van het beeld en een uitleg van maker Jeroen Henneman over zijn creatie, blikte Colette Noël, weduwe van Simeon ten Holt, vooruit naar 25 november, de sterfdag van de componist. Op dit dag speelt het Natalon Kwartet (vier vleugels) en het saxofoon Amstel Quartet werken van Simeon ten Holt in de Grote Kerk in Alkmaar. “Het belooft een unieke muzikale ervaring te worden.”